18. јануар 2021. Председник Посланичке групе пријатељства са Италијом Јован Палалић у разговору са амбасадором Италије у Србији Карлом ло Кашом

18. јануар 2021. Председник Посланичке групе пријатељства са Италијом Јован Палалић у разговору са амбасадором Италије у Србији Карлом ло Кашом

Понедељак, 18. јануар 2021.

Сусрет председника Посланичке групе пријатељства са Италијом са амбасадором Италије у Србији

Председник Посланичке групе пријатељства са Италијом Јован Палалић разговарао је у Народној скупштини са амбасадором Италије у Србији Карлом ло Кашом о значају међупарламентарне сарадње и њеном доприносу укупној сарадњи између Србије и Италије.


Јован Палалић је у разговору истакао да је Италија искрени пријатељ Србије и захвалио се на јасној, непоколебљивој и доследној подршци коју пружа Србији у остварењу њеног стратешког циља – чланства у Европској унији. Палалић је навео да се разумевање и пријатељство наше две државе и два народа огледа и у узајамној солидарности исказаној током кризе изазваном пандемијом корона вируса у претходној години.

Политички односи су на највишем нивоу, навео је Палалић и додао да очекује и даљи развој економских односа, након превазилажења ове кризе. Он је додао и да преко 600 италијанских компанија послује у Србији и запошљава велики број наших грађана, што је од изузетне важности за Србију, као и да ће народни посланици радити и даље на унапређењу законодавног оквира, како би се додатно побољшали услови за инвестиције и отварање нових италијанских фирми у Србији.

Када је реч о парламентарној сарадњи, председник ПГП са Италијом је истакао да је битно да се након превазилажења кризе изазване пандемијом корона вируса, настави редовна сарадња и размењују посете парламентарних делегација, како посланичких група пријатељства, тако и радних тела српског и италијанског парламента. Парламентарци могу имати значајну улогу и у додатном јачању сарадње између појединих региона и градова Србије и Италије, закључио је Јован Палалић.

Амбасадор Италије у Србији Карло ло Кашо је у разговору навео да су Србија и Италија своје пријатељство учврстиле током претходне године, коју је обележила пандемија коронавируса. Захвалио се на подршци и упућеној помоћи Италији у медицинском материјалу, а навео је и да је Италија узвратила посетом тима лекара и медицинског особља Србији. Током претходне године размењене су и посете највиших државних функционера, навео је италијански амбасадор. Он је указао и да су трговински односи одржани на добром нивоу и додао да су италијанске компаније и даље заинтересоване да послују у Србији.

Ло Кашо је током разговора навео и да је Србији и Западном Балкану месту у ЕУ, да је то од обостраног интереса и да је зато веома важно да Србија настави са започетим реформама, како би се поново покренуо и убрзао преговарачки процес Србије и ЕУ.

Саговорници су се сложили и да је битна сарадња Србије и Италије на пољима културе, безбедности, иновација и дигиталне технологије, као и да увек постоји простор за њено даље унапређење.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
недеља, 28. новембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја