Понедељак, 11. децембар 2006.

Сусрет председника Парламентарне скупштине ОЕБС-а са члановима делегације Народне скупштине Србије у ПС ОЕБС-а

Делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, коју је предводила шеф наше делегације Сузана Грубјешић, разговарала је данас у Дому Народне скупштине са делегацијом Парламентарне скупштине ОЕБС-а, на челу са председником Јорном Ленмаркером (Göran Lennmarker).Делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини ОЕБС-а, коју је предводила шеф наше делегације Сузана Грубјешић, разговарала је данас у Дому Народне скупштине са делегацијом Парламентарне скупштине ОЕБС-а, на челу са председником Јорном Ленмаркером (Göran Lennmarker).
Председник Ленмаркер је изразио задовољство због активног учешћа наше парламентарне делегације у раду ПС ОЕБС-а, истакавши да је то веома важно у време када “сви градимо заједничку Европу”. Сви имамо право да будемо у Европи, а да бисмо то постигли, морамо да испунимо стандарде те заједнице, нагласио је Ленмаркер. Додао је да је циљ изградити Европу у којој границе постоје, али нису препрека, а то је посебно важно за Србију, чије становништво не живи искључиво унутар њених граница.

Председник ПС ОЕБС-а је истакао да је циљ ове посете упознавање са политичком ситуацијом у Србији уочи парламентарних избора заказаних за 21. јануар идуће године, као и пружање помоћи Србији на њеном европском путу, додајући притом да је “Београд је исто тако европски, као и Стокхолм, мој родни град”. С тим у вези, истакао је да је велики број држава заинтересован за праћење предстојећих избора, као и да ће лично бити на челу посматрачке мисије ПС ОЕБС- а. Он је, такође, поздравио усвајање Устава Србије, као и напоре на унапређењу демократије, владавине права, заштите људских и мањинских права, што је све резултат рада Народне скупштине и Владе Србије.
Указујући на значај ове посете за наше укључивање у европске интеграције, Сузана Грубјешић је рекла да је ОЕБС “синоним политичког и безбедносног јединства Европе”.Наша делегација у ПС ОЕБС-а, као и делегације Народне скупштине Србије у другим међународним организацијама, од свог формирања у јуну ове године, настоје да својим активним учешћем допринесу бољем позиционирању Србије у међународним односима. Тако је наша делегација у ПС ОЕБС-а сачинила Нацрт резолуције о прекограничној регионалној сарадњи у југоисточној Европи, коју ће поднети на годишњем заседању скупштине ове организације у јулу наредне године. Нагласила је да парламентарна дипломатија може много да допринесе поспешивању укупне сарадње наше земље са Европском унијом.
Сузана Грубјешић је посебно указала на велики интерес наше земље за што скорији наставак преговора о стабилизацији и придруживању Европској унији, као и за наставак преговора о будућем статусу Косова и Метохије. Она је поновила да се држава Србија залаже за постизање компромисног и одрживог решења, које треба да задовољи обе стране у преговорима о статусу ове покрајине.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
уторак, 12. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја