22. октобар 2021. Учеснице и учесници радионице Женске парламентарне мреже

22. октобар 2021. Учеснице и учесници радионице Женске парламентарне мреже

Петак, 22. октобар 2021.

Женска парламентарна мрежа одржала је трибину у Прибоју у оквиру прве у низу посета окрузима широм Србије

Радионица посвећена Закону о родној равноправности и локалним самоуправама – могућностима и изазовима, одржана је 22. октобра у Дому културе Пиво Караматијевић у Прибоју.


Учесници радионице биле су чланице Женске парламентарне мреже, представнице и представници локалне самоуправе Златиборског управног округа и локалних невладиних организација.

Овом радионицом, започета је серија посета локалним самоуправама, у сарадњи Женске парламентарне мреже са Београдским фондом за политичку изузетност, УНДП и ОЕБС, на којима ће се разговарати о изазовима и неопходним механизмима за примену Закона о родној равноправности на националном и локалним нивоима. Пажња ће бити посвећена и заступљености жена на местима одлучивања у локалним самоуправама, употреби алата за родну равноправност у раду локалне самоуправе и степену примене родно одговорног буџетирања.Разговараће се и о раду локаних невладиних организација које се баве темом родне равнправности.

На отварању радионице у Прибоју, обратиле су се координаторке Женске парламентарне мреже.

Миланка Јевтовић Вукојичић је истакла да је ЖПМ формирана 2013. године, и да су у њеном чланству парламентарке без обзира на политичко опредељење, што значи да је ова Мрежа развила културу дијалога и међусобног уважавања. „Наше заједничке активности усмерене су на поштовње људских права и слобода“, навела је она. Јевтовић Вукојичић је истакла и да је битно чути мишљења, предлоге и сугестија са локала, како бисмо наставили да радимо у континуитету на остваривању Циљева одрживог развоја, указујући да је циљ број 5 управо родна равноправност.

Снежана Пауновић се захвалила претходним генерацијама народних посланица, које су 2013. године учествовале у формирању ЖПМ. Највећи успех ЖПМ је што је успела да прескочи постојећи политички јаз, истакла је Пауновић и додала и да су данас две министарке у Влади оснивачице ове Мреже – Гордана Чомић и Марија Обрадовић. Жене које се договоре о заједничком циљу, могу све да остваре, навела је она и указала да су чланице Женске парламентарне мреже успеле да иницирају промене закона, те да буде уведено родно буџетирање, као и обавеза заступљености 40 одсто жена у парламенту, захваљујући чему данас у Парламенту имамо значајан проценат младих народних посланица, које су искорачиле у политику.

Наташа Михаиловић Вацић истакла је да је на законодавном и нормативном плану комплетиран посао, усвајањем Закона о родној равноправнпости и Закона о забрани дискриминације, као и усвајањем Стратегије о родној равноправности до 2030. године, и да то показује јасну опредељеност државе, иако је још пуно посла остало да се уради. Друштва у којима је постигнута родна раноправност су функционална друштва, а жене у политици доприносе трајном миру и стабиности и уносе нови кавалитет и напредак у друштву, закључила је Михаиловић Вацић.

Учесницама радионице обратио се и председник Скупштине општине Прибој Борис Мрдовић, наводећи како је обезбеђивањем инвестиција у Прибоју у претходном периоду, дошло да јачање радне снаге и економског оснаживања жена, као и до заустављања миграције становништва из Прибоја. Мрдовић је навео и да је локална самоуправа у претходном одборничком сазиву формирала одборничку женску мрежу, да је усвојена и Европска повеља о родној равноправности, као и Стратегија и Акциони план родне равноправности. Такође, општина спроводи и законску обавезу родног буџетирања.

Представница Мисија ОЕБС у Србији Агнес Боденс истакла је да се у Србији бележи континуирани напредак, када је у питању учешће жена у политици, али да је и даље пуно посла пред свима нама. Истраживање које је спровео ОЕБС у Србији показује да преко 25 одсто жена познаје бар једну жену која је била жртва породичног или партнерског насиља, указала је она и нагласила да културне норме доприносе одржавању неједнакости. Похвалила је доношење новог Закона о родној равноправности и навела да је пуна примена овог закона, нарочито на локалном нивоу, од кључне важности, за шта је неопходно учешће целог друштво. Похвалила је рад ЖПМ, која је увек била надпартијска у свом раду.

Представник Програма Уједињених нација за развој у Србији Ивица Стевановић нагласио је велика достигнућа у раду ЖПМ, имајући у виду да је усвојен изборни закон који обезбеђује учешће од 40 осто жена у парламенту, као и нови Закон о родној равноправности. Навео је и значај стицања увида у положај жена на локалу, чиме доприносе овакви скупови.

Панел, на којем је било речи о новом Закону о родној равоправности, модерирала је чланица ЖПМ Миланка Јевтовић Вукојичић, а говорили су Наташа Окиљ, УНДП консултанткиња/СКГО саветница за родну равноправност и антидискриминацију и координаторка СКГО мреже за родну равноправност, и представница општине Прибој.

Један панел био је посвећен локалним механизмима за родну равноправност и родно одговорно буџетирање, који је модерирала чланица ЖПМ Самира Ћосовић, а на којем су излагале Наташа Окиљ испред УНДП и СКГО и представница општине Прибој.

Панел посвећен о женама у локалној заједници и примени родне равноправности у пракси, модерирала је чланица ЖПМ Дијана Радовић , а о тој теми су говориле и представница Удружења жена „Сачувајмо село“, из Прибоја и представница локалне самоуправе.

Након сваке сесије, вођена је дискусија током које су чланице Женске парламентарне мреже и представнице локалних самоуправа и невладиних организација, износиле своје ставове и искуства на тему родне равноправности и могућностима и изазовима за пуну примену Закона о родној равноправности, на националном и на локланим нивоима.

Радионици у Прибоју присуствовале су следеће чланице Женске параментарне мреже: Миланка Јевтовић Вукојичић, Дијана Радовић, Мисала Праменковић, Снежана Пауновић, Самира Ћосовић, Наташа Михаиловић Вацић, Ана Белоица, Милица Дачић, Јелена Обрадовић, Мирела Раденковић, Миљана Сакић, Сандра Јоковић, Милица Николић, Дуња Симоновић Братић и Снежана Петровић.


Видео (1)

Петак, 22. октобар 2021. | Закон о родној равноправности и локалне самоуправе – могућности и изазови 22.10.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2