Понедељак, 27. јун 2022.

Учешће потпредседнице Народне скупштине и председнице Одбора за европске интеграције Елвире Ковач на интерпарламентарном састанку Одбора за спољне послове ЕП

Потпредседница Народне скупштине и председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач, учествовала је данас на онлајн Интерпарламентарном састанку Одбора за спољне послове Европског парламента.


На састанку су учествовали представници Европског парламента, парламената држава чланица ЕУ и представници парламената Западног Балкана. Тема састанка је била Политика проширења ЕУ у периоду након инвазије Русије на Украјину.

Састанку је председавао Дејвид Мекалистер, председник Одбора за спољне послове ЕП, а уводну реч дао је Оливер Вархељи, комесар за суседску политику и проширење Европске комисије.

Потпредседница Ковач је у свом обраћању нагласила да процес придруживања и чланство у ЕУ представља стратешко опредељење и главни спољнополитички приоритет Републике Србије, као и да Република Србија континуирано потврђује своју посвећеност процесу интеграције у Европску унију и прихватању европских вредности и принципа. У периоду до приступања Унији, Република Србија ће наставити постепено да усклађује своју спољну и безбедносну политику са политикама ЕУ, да би на окончању преговора дошло до њиховог потпуног усаглашавања.

Република Србија најискреније жали због свега што се догађа на истоку Европе. Губитак живота сваког човека у Украјини доживљавамо као истинску трагедију.

У складу са својом досадашњом политиком залагања за доследно и принципијелно поштовање начела међународног права, Република Србија сматра погрешним кршење територијалног интегритета било које земље, укључујући Украјину.

Веома пажљиво пратимо унутрашња дешавања у ЕУ. Брину нас исти проблеми са којима се земље чланице суочавају на економском и спољном плану. Надамо се да ће Европска унија успешно решавати изазове пред којима се налази, те да политика проширења неће бити доведена у питање, истакла је Елвира Ковач.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 10. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја