5. октобар 2021. Потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач на Деветој седници Националног конвента

5. октобар 2021. Потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач на Деветој седници Националног конвента

Петак, 5. новембар 2021.

Учешће потпредседнице Народне скупштине Елвире Ковач на Деветој пленарној седници Националног конвента о Европској унији

Потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач говорила је на Деветој седници Националног конвента, у оквиру панела политички критеријуми и владавина права.


Осврнула се на вишегодишњу добру сарадњу Народне скупштине са невладиним организацијама коју сматра важним сегментом друштвеног и политичког живота, а нарочито на дугогодишњу добру комуникацију и сарадњу и са Националним конвентом о ЕУ. Навела је да Одбор за европске интеграције разговара са представницима Националног конвента о ЕУ, приликом разматрања предлога преговарачких позиција, које припрема Влада Републике Србије.

У свом обраћању, истакла је и да се на више начина променила динамика рада Народне скупштине, наводећи као пример институт посланичких питања последњег четвртка у месецу члановима Владе, редовност подношења извештаја ресорних министара скупштинским одборима, као и одржавање редовних састанака колегијума Народне скупштине, на којима се договара координација рада.

Указала је да је први пут прошле године био представљен Извештај Европске комисије о напретку Србије свим народним посланицима на пленарној седници, када је Народна скупштина усвојила закључке народних посланика. Навела је да ће се та пракса наставити и ове године, и да ће крајем новембра Народна скупштина расправљати о Извештају за 2021. годину.

Ковач је додала да је Народна скупштина усвојила Кодекс понашања народних посланика којим се успостављају етички стандарди понашања, у децембру 2020. године, а који је ревидиран у септембру ове године, на основу препоруке Групе држава за борбу против корупције Савета Европе (ГРЕКО). Такође, навела је да је У Народној скупштини изгласана Одлука о образовању Комисије за етику, чија је улога контрола поштовања Кодекса понашања народних посланика.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 10. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја