Понедељак, 27. новембар 2006.

Сусрет парламентарних делегација Србије и Корушке

Делегација Одбора за иностране послове Народне скупштине Републике Србије, коју је предводила председница Одбора Гордана Чомић, разговарала је данас са парламентарном делегацијом Корушке, на челу са првим председником Скупштине др Јоргом Фројншлагом.Делегација Одбора за иностране послове Народне скупштине Републике Србије, коју је предводила председница Одбора Гордана Чомић, разговарала је данас са парламентарном делегацијом Корушке, на челу са првим председником Скупштине др Јоргом Фројншлагом.
Разговарано је о могућностима за унапређење политичке и економске сарадње, а посебно за успостављање чвршћих веза између парламената.
Корушки парламентарци интересовали су се за политичку и економску ситуацију у Србији. Они су нагласили да подржавају прикључење Србије европским интеграцијама и да су спремни да помогну на том путу.
У оквиру привредне сарадње, они су посебно указали на могућност сарадње у енергетици, авионској индустрији, туризму, инфраструктури, шумарству, заштити животне средине, и, с тим у вези, показали су интересовање за услове инвестирања у нашој земљи.

Председница Чомић је истакла да се наша земља у шестој години транзиције суочава са свим проблемима са којима су се иначе суочавале источноевропске земље у периоду транзиције, али и да има “листу наслеђених проблема из претходног периода које мора да реши”. Добри економски и финансијски показатељи, раст инвестиција и одмакле реформе, међутим, нису довели до пораста запослености. Чомић је подсетила да је недавно усвојен Устав Републике Србије и да је у току изборна кампања за нови парламент Србије. Наредна, 2007. година биће посвећена спровођењу Устава и даљим реформама политичког система.

Европске интеграције и прихватање европских принципа и вредности је наш спољнополитички циљ, нагласила је председница Одбора, и истакла да су међу приоритетима јачање регионалне сарадње и успостављање чвршћих и стабилних односа и веза са парламентима суседних и земаља западног Балкана.
Чланови наше делегације су посебно истакли да Србија на путу учлањења у европске интеграције мора да реши питање заштите животне средине, а посебно актуелни проблем отпадних вода. Неке земље нам у томе већ помажу на основу својих искустава, попут Норвешке, Чешке и Пољске, али би нам добродошла и помоћ Корушке. Поред тога, посланици су изнели мишљење да би Корушка могла много да помогне развоју зимског туризма,у чему Србија има велике могућности.
Чланови Одбора су такође истакли да је у Србији створен законски оквир који подстиче стране инвестиције.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2