21. јул 2021. Председник Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић и директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић

21. јул 2021. Председник Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић и директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић

Среда, 21. јул 2021.

Десета, 11. и 12. седница Одбора за контролу служби безбедности

Игору Бечићу, председнику Одбора за контролу служби безбедности плакету за изузетну сарадњу и допринос раду Војнообавештајне агенције уручио је бригадни генерал Зоран Стојковић, директор Војнообавештајне агенције.


Одбор за контролу служби безбедности, на одвојеним седницама, разматрао је и усвојио редовне шестомесечне извештаје о раду генералног инспектора служби Министарства одбране, Војнобезбедносне агенције и Војнообавештајне агенције.

У извештајном периоду генерални испектор служби Министарства одбране спровео је надзор над законитошћу примене посебних поступака и мера за тајно прикупљање података као и надзор над законитошћу трошења буџетских и других средстава за рад у центрима Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције. Током спроведеног надзора генерални инспектор није уочио незаконитости и неправилности у раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције. Утврђено је да обе агенције у примени посебних поступака и мера за тајно прикупљање података поступају у складу са законом, а да се буџетска средства троше у складу са плановима уз поштовање прописа.

Војнобезбедносна агенција успешно је реализовала све тежишне планиране и ванредне задатке. И поред специфичних услова рада који су проузроковани епидемијом вируса корона, Војнобезбедносна агенција је успела да обезбеди реализацију планираних и ванредних задатака и да у оквиру својих надлежности, на законит начин и у складу са својим овлашћењима, успешно реализује безбедносну и контраобавештајну заштиту Министарства одбране и Војске Србије.

Кроз сарадњу са органима руковођења и командовања Министарства одбране и Војске Србије, надлежним органима Републике Србије, сродним службама безбедности и партнерским службама других држава, Војнобезбедносна агенција обезбедила је правовремено откривање и процењивање индикатора могућег и непосредног угрожавања безбедности система одбране и предузимање ефикасних мера контраобавештајне и безбедносне заштите. Квалитет прикупљених података оперативним радом омогућио је адекватно процењивање стања и догађаја, руковођење и предузимање превентивних и других мера заштите Министарства одбране и Војске Србије од свих извора угрожавања и правовремено информисање надлежних државних органа у циљу предузимања мера из њихове надлежности.

Војнообавештајна агенција је у извештајном периоду остварила сарадњу са страним обавештајно-безбедносним службама у складу са актуелном политичко-безбедносном ситуацијом у региону и зонама ангажовања припадника Министарства одбране и Војске Србије у оквиру мултинационалних операција.

Одбор је поздравио одлуку Владе Републике Србије о броју и распореду изасланстава одбране Републике Србије у иностранству којим је проширена мрежа војних изасланстава, а чланови Одбора су нагласили да у будућности очекују да се оваква пракса настави у складу са потребама система одбране, приоритетима спољне политике и економским могућностима. У извештајном периоду Војнообавештајна агенција је правовремено извештавала кориснике о регионалним и глобалним изазовима, ризицима и претњама.

Одбор је поздравио међусобну сарадњу и размену информација војних служби безбедности, као и њихову сарадњу са другим службама и државним органима Републике Србије, као и координацију рада током заједничких активности. Чланови Одбора посебно су истакли значај ове сарадње и размене информација у обављању послова безбедносне и контраобавештајне заштите лица. Изузетан значај за правовремено извештавање и информисање надлежних државних органа представља сарадња коју агенције остварују са сродним службама других држава.

На седницама је дата пуна подршка Војнобезбедносној и Војнообавештајној агенцији да и убудуће ефикасно извршавају постављене задатке и штите интересе грађана Републике Србије у домену својих надлежности.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
понедељак, 27. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја