28. мај 2013. Чланови Одбора за спољне послове у  разговору са делегацијом Одбора за европске послове Парламента Републике Естоније

28. мај 2013. Чланови Одбора за спољне послове у разговору са делегацијом Одбора за европске послове Парламента Републике Естоније

Уторак, 28. мај 2013.

Чланови Oдбора за европске интеграције и Одбора за спољне послове разговарали са делегацијом Одбора за европске послове Парламента Републике Естоније

Делегација Одбора за европске послове Парламента Републике Естоније, коју предводи председник Одбора Арто Аас, посетила је данас Народну скупштину и, у одвојеним сусретима, разговарала са члановима Одбора за европске интеграције и Одбора за спољне послове.


Заменик председника Одбора за европске интеграције Ласло Варга упознао је делегацију естонског парламента са процесом европских интеграција Србије и ставом јавног мњења по овом питању. Варга је указао на значај посете естонске парламентарне делегације као и подршке коју Естонија пружа Србија на путу ка Европској унији. Веома је важно да одлука о додељивању датума за почетак преговора о чланству Србије, која се очекује у јуну, буде позитивна, рекао је Варга и додао да би на тај начин и европска перспекива Србија постала видљива.
Шеф делегације естонског Парламента Арто Аас напоменуо је да је ово прва посета парламентарне делегације Естоније Народној скупштини и пренео позитиван став своје земље о процесу прикључивања земаља Западног Балкана Европској унији. Аас се осврнуо и на процес политичког дијалога Београда и Приштине и похвалио залагање Србије за успешну примену бриселског споразума.
Учествујући у разговору, члан Одбора Јадранка Јоксимовић указала је на значај размене посета парламентарних делегација две земље и навела пример добре праксе који је остварен у оквиру балтичког модела сарадње, који би могао да се примени и у Србији. Народни посланици Дијана Вукомановић, Владимир Илић и Драгомир Карић упознали су саговорнике са државном политиком Србије по питању Косова и Метохије, економском ситуацијом у Србији, плановима у области реформе јавног сектора, пензионог система и реиндустријализације, као и стањем у области страних инвестиција.
Састанку су присуствовали и чланови Одбора Иван Андрић, Љубиша Стојмировић и Карољ Чизик.

* * *

У разговору са естонским парламентарцима, заменица председника Одбора Ирена Вујовић захвалила је на досадашњој подршци коју Естонија пружа Србији у процесу приближавања Европској унији. Упознала је госте са радом Народне скупштине и делокругом рада Одбора за спољне послове и истакла да је недавно основана Женска парламентарна мрежа и да су формиране посланичке групе пријатељства за 65 земаља, међу којима је и Естонија. Оценила је да су односи Србије и Естоније добри и да постоје услови за даље јачање укупне сарадње и унапређење билатералних односа кроз парламентарну сарадњу, сарадњу посланичких група пријатељства, као и парламентарних одбора.
Обраћајући се парламентарцима из Естоније, члан Одбора Маја Гојковић је
рекла да су односи две земље добри и да Србија цени то што је Естонија била прва земља која је ратификовала Споразум о стабилизацији и придрживању. Истакла је да је за Србију важна регионална сарадња и да она добро сарађује са суседним земљама, као и да је место Западног Балкана у Европи.
О приоритетима на спољнополитичком плану говорила је члан Одбора Наташа Вучковић и истакла да су најважнији процеси везани за спровођење бриселског споразума и европски пут Србије. Нагласила је да опозиција у Србији подржава дијалог Београда и Приштине, сматрајући да је дијалог најбољи начин да се реше постојећи проблеми.
Гостима из Естоније обратио се и члан Одбора др Љубиша Стојмировић, који је нагласио да на спољнополитичком плану Србија сарађује са свим земљама и да Србија цени подршку Естоније на путу ка ЕУ.

Шеф делегације естонског Парламента Арто Аас поздравио је напоре које Србија чини у процесу приближавања ЕУ и изразио уверење да ће се бриселски споразум успешно спроводити. Он је пренео спремност Естоније да унапређује сарадњу и пружи помоћ Србији, посебно на њеном европском путу и изразио наду да ће у томе Србији помоћи искуства које има ова земља. Истичући да је ово прва парламентарна делегација која је дошла у посету Србији, позвао је одборе за европске интеграције и за спољну политику да посете естонски Парламент.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5