30. јун 2013. Учесници 20. Генералне скупштине ИСП-а у Атини

30. јун 2013. Учесници 20. Генералне скупштине ИСП-а у Атини

Уторак, 2. јул 2013.

Одржана 20. Генерална скупштина ИСП-а у Атини

Делегација Народне скуштине учествовала је на 20. јубиларној Генералној скупштини Интерпарламентарне скупштине православља (ИСП), која је одржана од 27. до 30. јуна 2013. године, у Атини.


На заседању је учествовало преко 26 држава, а стална делегација Народне скупштине, на челу са шефом, проф.др Милетом Поскурицом, имала је запажен наступ и остварила важне билатералне контакте. Шеф сталне делегације је у свом обраћању Генералној скупштини ИСП-а указао да је Република Србија од свог приступања организацији, 1995.године, опредељена за развој и оснажење пријатељских односа са државама чланицама Интерпарламентарне скупштине православља. Он се захвалио ИСП због подршке територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије, као и на Резолуцији „Изазови са којима се суочава православно становништво на Косову и Метохији“, усвојеној на 16.Генералној скупштини ИСП-а, у Београду 2009. године. С тим у вези, указано је да је Бриселски споразум постигнут, да Србија ради на имплементацији договореног, а да се надамо да ће то учинити и Приштина. Проф. др Поскурица је поновио да је Србија учинила све што се од ње захтевало у предприступним преговорима са Европском унијом, чак и знатно више од било које друге државе чланице ЕУ, па због тога не очекује формалне препреке за доношење позитивне одлуке o отпочињању преговора о чланству. Такође, захвалност је упућена и Међународном фонду јединства православних народа на челу са Валеријем Алексејевим на хуманитарним активностима Фонда и пружању помоћи српском народу на Косову и Метохији, као и на конкретним акцијама помоћи и сарадње на приближавању српске и руске културе и промоцији вредности православља. Шеф сталне делегације је обавестио чланове ИСП-а да се у Србији, у Нишу, родном граду цара Константина Великог, ове године обележава 1.700 година од доношења Миланског едикта. Овај правни акт је значајан за целу нашу цивилизацију и религију, јер је њим Константин Велики дозволио ширење хришћанства на територији Римског царства, прогласивши верску равноправност и престанак прогона хришћана које је трајало три стотине година. Данашња Србија уважава наслеђе Константина Великог, а Устав Србије је гарант основних људских права и слобода, права грађанина на лични избор и верске слободе, верске толеранције и упражњавање сопствене вере без дискриминације.
Шеф сталне делегације проф.др Милета Поскурица имао је током 20.Генералне скупштине ИСП-а и састанак са председником ове организације и послаником Државне Думе Руске Федерације Сергејем Поповим. На састанку је указано на традиционално добре и пријатељске односе две земље, као и на важност стратешког партнерства две земље. Подвучена је потреба за продубљивањем односа у сфери политике, економије и културе. Српски народ је традиционално везан за руски, и важна му је подршка руског народа и државе. Шеф сталне делегације је указао да у Србији постоји јединствена државна политика по питању Косова и Метохије.
Чланови сталне делегација Народне скупштине ИСП имали су и друге билатералне сусрете на којима се разговарало о приоритетима Србије у наредном периоду, као и посвећености Србије развоју свеукупних односа са пријатељским државама чланицама ИСП-а.
На Генералној скупштини потписана је Декларација поводом 20 година постојања ИСП-а. Декларацију су потписали председник Парламента Грчке Евангелос Меимаракис, председник Парламента Грузије Давид Усупашивили, потпредседник Државне Думе Руске Федерације Сергеј Железњак, овлашћени представници парламената Јерменије, Кипра, Белорусије, Јордана, Либана, Пољске, Румуније, Украјине и Бугарске, док је у име Народне скупштине, Декларацију потписао потпредседник др Ненад Поповић.
Народну скупштину су на 20.Генералној скупштини ИСП-а представљали потредседник Народне скупштине др Ненад Поповић, шеф сталне делегације Народне скупштине у ИСП проф.др Милета Поскурицa и члан сталне делегације Народне скупштине у ИСП Александар Чотрић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 25. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја