3. децембар 2018. Народни посланик Хаџи Милорад Стошић

3. децембар 2018. Народни посланик Хаџи Милорад Стошић

Уторак, 4. децембар 2018.

Одржана 14. конференција парламентарних одбора за европске интеграције/питања земаља учесница у Процесу стабилизације и придруживања у Југоисточној Европи – КОСАП

Делегација Одбора за европске интеграције учествовала је на 14. састанку Конференције парламентарних одбора за европске интеграције/питања земаља учесница у Процесу стабилизације и придруживања у Југоисточној Европи – КОСАП, који је организован од стране Скупштине Црне Горе, 2. и 3. децембра 2018. године, у Подгорици.


На састанку је учествовао члан Одбора за европске интеграције Хаџи Милорад Стошић. На састанку су учествовали, у својству чланова, парламентарни представници Албаније, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Присутни су били и представници парламената држава чланица ЕУ, Владе Црне Горе, Делегације ЕУ у Црној Гори, дипломатски кор и представници академске заједнице.

Теме Конференције биле су „Има ли граница Европској унији – процес и могућности проширења“ и „Парламентарна димензија процеса приступања ЕУ“. Хаџи Милорад Стошић је током свог обраћања истакао значај Стратегије проширења ЕУ, којом је Европска унија послала политичку поруку да постоји перспектива проширења на Западни Балкан. Препознавање Републике Србије, као једне од држава предводница у процесу европских интеграција, као и истицање да би 2025. година могла бити година приступања Европској унији, представља позитиван сигнал за нас. Представио је значај Берлинског процеса протеклих година који је постао стабилан вид сарадње Западног Балкана. Информисао је присутне да 55 одсто грађана Србије пружа подршку за чланство у Европској унији. Истакао је да је Србија до сада отворила 14 поглавља, од којих је привремено затворила два и да имамо 7 поглавља спремних за отварање.

У току дискусије на тему Парламентарна димензија процеса приступања ЕУ, Хаџи Милорад Стошић је говорио о надзорној улози Народне скупштине у процесу преговора о приступању, значају Резолуције о улози Народне скупштине и начелима преговора о приступању Републике Србије Европској унији, укључивању цивилног друштва пре разматрања предлога преговарачке позиције од стране Одбора за европске интеграције, сарадњи Скупштине са парламентима држава чланица и држава региона и свеукупном значају регионалне сарадње која је један од спољнополитичких приоритета Републике Србије.

Учесници Конференције су у оквиру редовне размене мишљења и искустава која се односе на Процес стабилизације и придруживања и процеса приступања Европској унији дискутовали о Стратегији проширења ЕУ, закључцима са Самита ЕУ – Западни Балкан у Софији и Самита о Западном Балкану у Лондону, политичком и друштвеном консензусу о процесу приступања ЕУ, спремности земаља за приступање ЕУ, спремности ЕУ за проширење, односу парламента и владе у процесу приступања ЕУ, улози парламентарне дипломатије и регионалне сарадње у процесу приступања ЕУ и парламентарној димензији Берлинског процеса.

На крају састанка Конференције, није усвојена заједничка изјава јер није постојао консензус у вези поднетих амандмана на текст Нацрта заједничке изјаве. Током дискусије о предложеним амандманима од стране делегације Народне скупштине, који су се односили на реформулацију термина „државе Западног Балкана“ и „државе региона“, делегација Парламента Албаније није прихватила амандмане Србије. Делегација Парламентарне скупштине БиХ је прихватила амандмане делегације Народне скупштине. У току дискусије део делегације Скупштине Црне Горе сложио се са формулацијом амандмана делегације Народне скупштине. Албанска страна је уложила амандман који се односио на поздрављање тзв. „Косова“ на путу визне либерализације са ЕУ. Делегације из Србије и БиХ нису прихватиле наведени амандман. О амандману Парламентарне скупштине БиХ који се односио на осуду кршења Споразума о стабилизацији и придруживању и ЦЕФТА споразума од стране тзв. „Косова“, као и изражавање забринутости због репресије и насиља институција тзв. „Косова“ над српским становништвом, није било расправе.

Домаћин наредног 15. састанка Конференције КОСАП ће бити Народна скупштина Републике Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5