20. октобар 2016. Председница Одбора за европске интеграције и бугарски амбасадор у Србији

20. октобар 2016. Председница Одбора за европске интеграције и бугарски амбасадор у Србији

Четвртак, 20. октобар 2016.

Реформе у друштву треба спроводити ради грађана Србије, а не само ради Брисела

Председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић и бугарски амбасадор у Србији Радко Влајков (Radko Vlaykov) сложили су се да реформе у друштву треба спроводити због бољег живота грађана Србије, а не само ради чланства у Европској унији.


Председница Тепић и амбасадор Влајков разговарали су данас о процесу европских интеграција Србије и подршци Бугарске европском путу Србије.

Амбасадор Влајков истакао је да ће проширења ЕУ на Западни Балкан бити, а од самог региона зависи и када, као и да је регионална сарадња један од важних чинилаца у том процесу.

„Бугарска ће подржавати европске интеграције Србије, посебно у периоду свог председавања Савету ЕУ 2018. године, а већ смо понудили и техничку подршку својих експерата Србији у процесу преговарања“, нагласио је амбасадор Влајков.

Саговорници су се сложили да је важно што Србија има политичке гаранције земаља чланица ЕУ да је добродошла у европску заједницу и истакли да ће динамика реформи одредити и датум чланства Србије у ЕУ.

Председница Одбора Мариника Тепић истакла је да је период председавања Бугарске Саветом ЕУ веома значајан за Србију, изразивши наду да ће до 2018. године наша земља отворити сва преговарачка поглавља и да ће јој Бугарска као сусед у томе помоћи.

„Верујем да без обзира на датум проширења, ми у реформе улазимо због нас. Иако подржавамо Владу на европском путу, ми као парламентарци имамо контролну улогу у односу на примену онога што се у преговарачким поглављима налази“, истакла је Тепић.

Она је упознала бугарског амбасадора са функционисањем Одбора и његовом улогом у преговарачком процесу, као и са сарадњом која се остварује са Националним конвентом за ЕУ.

Она се заложила за интензивирање сарадње са ресорним одбором у бугарском парламенту и изразила задовољство чињеницом да је проблем са уџбеницима за бугарску националну мањину у Србији решен.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 2. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја