13. септембар 2016. Чланови Одбора за европске интеграције и државни министар за Европу Министарства спољних послова СР Немачке

13. септембар 2016. Чланови Одбора за европске интеграције и државни министар за Европу Министарства спољних послова СР Немачке

Уторак, 13. септембар 2016.

Немачка ће као поуздан партнер подржати Србију на путу ка Европској унији

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали су данас са Михелом Ротом (Michael Roth), држаним министром за Европу Министарства спољних послова СР Немачке, који борави у посети Београду.


Саговорници су се сложили да парламентарна дипломатија, регионална сарадња и сарадња са невладиним и цивилним сектором имају кључну улогу у процесу придруживања Србије ЕУ.

Председница Одбора Мариника Тепић захвалила је министру Роту на принципијелној подршци Немачке и Бундестага европским интеграцијама Србије. Она је истакла захвалност и канцеларки Меркел за иницирање конференције за земље Западног Балкана, чиме је потврђена подршка политици проширења, без обзира на изазове са којима се ЕУ суочава.

„Дубоко свесни свих проблема са којима се суочава ЕУ, од мигрантске кризе, претње тероризма, до Брегзита, истичемо, да иако нисмо чланица ЕУ, активно и солидарно учествујемо у решавању ових проблема“, поручила је Тепић.

Она је истакла да Србија зна какав је озбиљан посао очекује отварањем првих преговарачких поглавља, посебно Поглавља 35, које је кључно за напредак у свим другим поглављима.

„Водећи рачуна о свему томе, желимо да искажемо, као посланици Народне скупштине, јасну намеру да појачамо надзорну улогу Парламента и Одбора за европске интеграције по свим овим питањима. После избора у Србији у Народној скупштини имамо неколико посланичких група које се противе европским интеграцијама Србије, али то је добар повод да се у Народној скупштини одржава и води квалитетнија расправа“, закључила је Тепић.

Она је истакла да ће Одбор интензивирати парламентарну дипломатију и сарадњу са парламентима земаља чланица ЕУ, знајући да се у процесу придруживања преговара са сваком од земаља чланица, а не институцијама, и најавила одржавање састанка са колегама из релевантних одбора земаља региона до краја ове године.

Председница Одбора упознала је министра Рота и са прописима којима је дефинисана улога Народне скупштине и Одбора у процесу усвајања преговарачких позиција по поглављима и посебно истакла значај сарадње са Националним конвентом за ЕУ, који окупља преко 700 организација невладиног и цивилног сектора.

Држани министар за Европу Министарства спољних послова СР Немачке Михаел Рот истакао је у разговору да пут у ЕУ није могућ без парламента који је спреман да преузме што већу одговорност. Он је оценио да није важно само усвојити законе, већ обезбедити да они буду примењени у свакодневном животу. Рот је поздравио укључивање невладиног и цивилног сектора у процес европских интеграција и позвао чланове Одбора на сарадњу у региону.

„У име Владе и Бундестага могу потврдити да ће Немачка бити поуздан партнер Србији и подржати је на путу ка ЕУ. Покажите храброст за помирење са суседима, ма колико то понекад било тешко. Пошаљите сигнале не само домаћој, већ и јавности у суседним земљама, јер је ситуација у региону осетљива и потребно ју је стабилизовати“, поручио је министар Рот.

Чланица Одбора Душица Стојковић истакла је да је Немачка главни спољнотрговински партнер Србије и кључни партнер и иницијатор Берлинског процеса, који је поред Париског самита дао „ветар у леђа“ европским интеграцијама Србије. Она је посебно поздравила рад и подршку немачких фондација у нашој земљи.

Чланица Одбора Наташа Вучковић истакла је да је за опозицију најважнији задатак парламентарна контрола рада Владе. Она је истакла важност одржавања подршке за европске интеграције међу младима и изразила наду да ће Немачка подржати примену европских стандарда и владавину права у Србији.

Члан Одбора Звонимир Ђокић је навео да ће Србија у процесу придруживања усаглашавати своје ставове са стандардима ЕУ, да би на крају они били усаглашени и по питању спољне политике и безбедности, али водећи рачуна о виталним интересима земље.

Састанку са државним министром Ротом присуствовали су и чланови Одбора Гордана Чомић, Жарко Мићин, Елвира Ковач, Александар Стевановић и др Муамер Бачевац.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
среда, 6. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја