Петак, 20. октобар 2006.

Округли сто о улози парламента у Дому Народне скупштине

У Дому Народне Скупштине Републике Србије одржан је 20. октобра ове године округли сто на тему “Парламент и начела добре владавине: Организација и рад пленума и одбора”, који је организован у оквиру двогодишњег пројекта подршке Савета Европе и Европске уније парламентарним институцијама у Србији.У Дому Народне Скупштине Републике Србије одржан је 20. октобра ове године округли сто на тему “Парламент и начела добре владавине: Организација и рад пленума и одбора”, који је организован у оквиру двогодишњег пројекта подршке Савета Европе и Европске уније парламентарним институцијама у Србији.

Отварајући округли сто, председник Народне Скупштине Републике Србије Предраг Марковић поздравио је наставак сарадње са међународним институцијама које пружају подршку Народној скупштини. Он је истакао да парламентарно право у Србији истовремено покушава да реши, кроз скупштинску активност и пословничке измене, све оно што се до завршетка преузимања надлежности и системских законских решења, не може решити. Посланици се, наиме, суочавају са проблемом везаним за изградњу државе и доношењем великог броја закона који ће прихватити стандарде јаке парламентарне демократије и истовремено настоје да се угради заштита појединачних права. Зато су, оценио је председник Марковић, потребне чврсте институције и јасна процедура да држава буде успостављена што пре и на законит начин, а појединац заштићен од могуће “бахатости“државе.

Он се посебно осврнуо на законодавну активност у претходном периоду и рекао да су све посланичке групе помогле да садашњи скупштински сазив донесе највећи број закона у историји српског парламентаризма-260, а међу усвојеним прописима има огроман број системских закона. Садашњи сазив Скупштине усвојио је и Предлог новог устава и у два наврата измене Пословника.

Едукација посланика и запослених у стручним службама и посете другима парламентима значајни су за унапређење скупштинског рада и зато је драгоцена помоћ међународних институција као што су Савет Европе, ОЕБС и Европска комисија, оценио је председник Марковић. Упоредна искуства и парламентарна пракса других држава помажу у раду стручним службама српског парламента и “ми тражимо помоћ, да би поштујући туђа искуства, помогли себи”, закључио је председник Народне скупштине.

У уводној речи, шеф београдске Канцеларије Савета Европе Дени Ибер рекао је да је демократија процес, а један од њених основних принципа је дијалог и размена мишљења. За функционисање парламента потребно је да се чује и глас опозиције и да рад владе буде контролисан од парламента, истакао је Дени Ибер.Притом је навео да парламент треба да служи као добар пример за спровођење принципа транспарентности и одговорности, поштовања људских права и “здравих буџетских начела”. И по његовој оцени, округли столови и семинари су прилика за даљи развој парламентарне демократије у Србији.

У наставку рада, о организацији и функционисању Народне скупштине Републике Србије, с освртом на Устав Републике Србије и Пословник Народне скупштине Републике Србијеговорила је др Ирена Пејић, професор Уставног права . Она је анализирала организацију Народне скупштине и оценила да највише законодавно тело функционише на традиционалним принципима.

О раду парламената земаља чланица Европске уније и Савета Европе говорили су страни експерти и чланови Парламентарне скупштине Савета Европе из Финске, Норвешке и Велике Британије. Они су пренели своја искуства кја се тичу усвајања и примене европских стандарда у функционисању парламентарних пленума и одбора.

Учесницима округлог стола обратио се на крају Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја, који је говорио о јавности рада парламента.

Ово је други округли сто, који је организован на заједничку иницијативу Парламентарне скупштине Савета Европе и Европске уније, односно Европске агенције за реконструкцију, у циљу јачања административних капацитета парламената Србије и Црне Горе.Учесници скупа били су посланици Народне скупштине, запослени у стручним скупштинским службама, међународни стручњаци и чланови Парламентарне скупштине Савета Европе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
уторак, 7. децембар

Цео календар догађаја