8. фебруар 2023. Учесници састанка

8. фебруар 2023. Учесници састанка

Среда, 8. фебруар 2023.

Чланови ПГП са Алжиром разговарали са амбасадором Алжира у Србији

Чланови Посланичке групе пријатељства са Алжиром, на челу са председником ове Групе проф. др Јахјом Фехратовићем, разговарали су у Дому Народне скупштине са амбасадором Алжира у Србији Фатахом Махразом, о бројним темама од заједничког интереса, укључујући даље кораке на развоју парламентарних односа.


Председник ПГП Фехратовић је на почетку састанка истакао да је међупарламентарна сарадња развијена, динамична и континуирана и одговара традиционално пријатељским односима држава, који датирају из периода пре стицања независности Алжира.

Истакао је да су, размена посета председника парламената и Оквирни протокол о сарадњи потписан 2019. године између Националне народне скупштине Републике Алжира и Народне скупштине Републике Србије, дали велики допринос развоју међупарламентарне сарадње.

Додао је да постоји простор за унапређење сарадње у области економије, науке, образовања и туризма и оценио да узајамне посете чланова Посланичких група пријатељстава могу бити додатни импулс у односима два парламента. Фехратовић је истакао значај који за српско-алжирске односе има обележавање 60. годишњице Покрета несврстаних земаља у Београду, које је одржано 2021. године.

Јахја Фехратовић се посебно захвалио на принципијелном ставу Алжира о поштовању међународног јавног права и поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије у вези са непризнавањем самопроглашене независности тзв. Косова.

Aмбасадор Алжира Фатах Махраз сложио се са народним посланицима да постоји потенцијал за унапређење сарадње два парламента. Информисао је скуп да је председник Народне скупштине др Владимир Орлић упутио позив председнику Народне Националне скупштине Алжира да посети парламент Србије и додао да је тренутно у Алжирском парламенту процес формирања групе пријатељства са Србијом.

Амбасадор се сложио са саговорницима да постоји простор за унапређење сарадње у области туризма, привреде, пољопривреде, културе, образовања и економије. Изразио је наду да ће у скорије време бити успостављен директан лет између Србије и Алжира, који ће допринети бољем развоју туризма и економије. Нагласио је да подржава сарадњу у области образовања, кроз размену студената и стипендија и додао да Медицински, Технички и Пољопривредни факултети у Србији уживају велик углед. 
 
Амбасадор Махраз је подвукао да ће Алжир наставити да пружа подршку Србији у борби за територијални интегритет и суверенитет, јер обе земље поштују принципе међународног права и деле исте вредности, те додао да се Алжир  увек залаже за све праведне ствари свуда у свету.

Састанку су присуствовали и говорили чланови Посланичке групе пријатељства са Алжиром мр Јадранка Јовановић, Драгиња Влку, Усаме Зукорлић, Немања Јоксимовић, мр сци. мед Татјана Јовановић, проф. др Мирка Лукић – Шаркановић и Драган Милинковић.

Заједнички су оценили да су односи Србије и Алжира традиционално добри и пријатељски, да постоји потенцијал за унапређење сарадње у свим областима, нарочито у облати културе, туризма, науке и образовања. Изразили су наду да ће се у парламенту Алжира ускоро формирати Посланичка група пријатељства са Србијом и да ће након тога уследити узајамне посете парламентараца у циљу размене искустава и успостављању још боље парламентарне сарадње. Изразили су захвалност руководству Алжира на принципијелном ставу по питању територијалног интегритета Србије.