7. фебруар 2023. Чланови ПГП са Немачком са амбасадорком Немачке у Србији

7. фебруар 2023. Чланови ПГП са Немачком са амбасадорком Немачке у Србији

Уторак, 7. фебруар 2023.

Чланови ПГП са Немачком разговарали са амбасадорком Немачке у Србији

Чланови Посланичке групе пријатељства са Немачком разговарали су данас са делегацијом амбасаде Немачке у Србији, коју је предводила амбасадорка Анке Конрад.


На првом сусрету чланова ПГП са Немачком са амбасадорком Конрад председница ПГП са Немачком др Александра Томић истакла је да бројност ове посланичке групе пријатељства у Народној скупштини, од 105 чланова, говори о заинтересованости народних посланика за наставак и интензивирање како парламентарне, тако и свеукупне билатералне сарадње између Србије и Немачке.

Она је истакла да је досадашња сарадња народних посланика са члановима Бундестага била интензивна, што је показатељ важности дијалога о темама у којима постоји сагласност, али што је важније и о оним темама где се виђења и ставови по одређеним питањима разликују.

Саговорници су се сложили да су односи двеју држава широки и да се не односе само на веома добру економску сарадњу, већ се огледају и у унапређењу сарадње у областима образовања, културе, енергетике, привреде, трговине, али и у области војне и безбедносне сарадње.

Амбасадорка Конрад изразила је наду да ће народни посланици српског парламента имати ускоро прилику за размену мишљења са немачким колегама и унапређење сарадње и на парламентарном нивоу, али и у међународним организацијама.

На састанку је оцењено да су билатерални односи Србије и Немачке добри, као и да су разговори највиших носилаца власти двеју држава отворили простор за даље разговоре о питањима процеса европских интеграција Србије, али и наставка дијалога између Београда и Приштине.

Председница ПГП са Немачком др Томић подсетила је да је председник Србије у Народној скупштини извештавао у више наврата народне посланике о току преговарачког процеса Београда и Приштине, о положају и животу Срба и других неалбанаца на Косову и Метохији, о црвеним линијама, али и о 10 тачака плана за даље разговоре. Она је оценила да је у процесу европских интеграција отворено низ тема за разговоре, али да треба узети у обзир и низ реформских процеса које је Србија до сада спровела. Томић је истакла да је за Србију од изузетне важности регионала сарадња, очување мира и стабилности и даље јачање иницијативе отвореног Балкана, који никако није у супротности са Берлинским процесом.

У разговору са амбасадорком Немачке у Србији у коме су учествовали и чланови ПГП са Немачком др Зоран Лутовац, Бошко Обрадовић, Ђорђе Станковић, Миодраг Гавриловић, Александар Марковић, Александар Мирковић, Јасмина Каранац, Наташа Тасић Кнежевић, Никола Радосављевић, Елвира Ковач и Снежана Пауновић, било је речи и о сарадњи као врсти механизма за боље разумевање ситуације на Косову и Метохији и очување српског културног наслеђа на КиМ, формирању Заједнице српских општина, српској дијаспори у Немачкој, немачкој националној мањини у Србији, интензивирању размене студената и сарадњи у области образовања и културе, сарадњи у области медицине, подршци немачких организација реализацији различитих развојних пројеката у Србији, али и сарадњи током енергетске кризе и друго.

Саговорници су се сложили да је на првом сусрету чланова ПГП са Немачком са представницима амбасаде Немачке у Србији отворено низ тема и питања за будућу сарадњу. Председница ПГП Томић изразила је уверење да ће Немачка учинити све да победи међународно право, зарад мира и стабилности у региону, што ће овим просторима омогућити даљи економски напредак.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 25. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја