Уторак, 17. октобар 2006.

Светски дан борбе против сиромаштва – Округли сто у Дому Народне скупштине

Поводом Светског дана борбе против сиромаштва, Одбор Народне скупштине за смањење сиромаштва организоваoје 17. октобра 2006. године у Дому Народне скупштине округли сто са темом:“Борба против сиромаштва - Корак ка просперитету”.Поводом Светског дана борбе против сиромаштва, Одбор Народне скупштине за смањење сиромаштва организоваoје 17. октобра 2006. године у Дому Народне скупштине округли сто са темом:“Борба против сиромаштва - Корак ка просперитету”.

У име домаћина присутне је поздравила председница Одбора за смањење сиромаштва Снежана Стојановић-Плавшић и истакла да, у сарадњи са Програмом за развој Уједињених нација (UNDP) у Србији, учествују још четири скупштинска одбора: за рад, борачка и социјална питања, за просвету, за пољопривреду и за локалну самоуправу.

У поздравној речи, председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић, истакао је даје ово планетарни дан борбе против сиромаштва и да питање сиромаштва и борбе против њега није само питање новца, већ акције. Зато је потребно да се на том задатку удруже и покажу спремност и владине и невладине организације и представници синдиката, послодаваца и локалне самопуправе, као и Светске банке и UNDP-а у Србији.

Сиромаштво није само проблем сиромашних земаља, већ и богатих, сиромаштво је, како је рекао, врста понижења, јер блокира егзистенцију и могућност да људи помогну себи и другима. Оно је и изазов, а кључна помоћ у борби против сиромаштва је солидарност, нагласио је Марковић. Први корак у тој борби је да се заустави ниво даљег сиромашења и учини напор да земље које су сиромашне престану да буду још сиромашније.

Марковић је подсетио да у новом уставу Републике Србије који је усвојила Народна скупштина постоје две законске обавезе које се тичу проблема сиромаштва, а то су обавеза да се води социјални дијалог и да се држава додатно ангажује за уједначен регионални развој Србије.

Присутнима се обратио и Дејвид Ланс Кларк, стални представник UNDPу Србији, који је истакао да се у Србији свака четрнаеста особа налази испод границе сиромаштва, као и да је најугроженија рурална и ромска популација, а затим избегла и расељена лица и особе са инвалидитетом, рекао је Кларк.

У име Светске банке у Србији, учесницима округлог стола обратила се Ана Драшковић која је говорила о активностима и пројектима Светске банке, посебно оним који су везани за смањење сиромаштва у нашој земљи.

Државни секретар у области социјалне политике Весна Пиперски-Туцаков је рекла да се ове године Светски дан борбе против сиромаштва обележава под слоганом “Од сиромаштва ка просперитету”. Нагласила је да особе са инвалидитетом нису довољно укључене у политички и друштвени живот.

О проблему сиромаштва, кад је реч о особама са инвалидитетом, говорила је Гордана Рајков из Центра за самостални живот инвалида Србије, а присутнима се обратио и Дамјан Татић који је представио Међународну конвенцију о правима особа са инвалидитетом.

Учесницима округлог стола се на крају обратила председница Одбора Снежана Стојановић-Плавшић. Говорећи о досадашњим активностима Одбора и Народне скупштине у овој области, посебно је истакла да су, од 108 закона који се директно односе на проблем смањење сиромаштва, усвојена 63 закона предвиђена Стратегијом за смањење сиромаштва.

Према њеним речима, сиромаштво у Србији се смањило и према последњим подацима износи 9,8 одсто. Најважније је да се није повећало транзиционо сиромаштво у Србији. Постигнута је макроекономска стабилност, дошло је до раста бруто националног дохотка који превазилази пет процената и све то омогућава да Србија буде мање сиромашна, истакла је председница Одбора

Највећи допринос миру данас је борба за смањење сиромаштва, а стабилност и просперитет Србије зависи од тога колико ћемо се снажно борити против сиромаштва, закључила је Снежана Стојановић-Плавшић.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
среда, 6. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја