Понедељак, 18. септембар 2006.

Округли сто „Јачање улоге секретара одбора“

У циљу унапређења рада одбора, Мисија ОЕБС-а у Србији организовала је у Новом Саду, 15. и 16. септембра 2006. године, округли сто на тему „Јачање улоге секретара одбора“.У циљу унапређења рада одбора, Мисија ОЕБС-а у Србији организовала је у Новом Саду, 15. и 16. септембра 2006. године, округли сто на тему „Јачање улоге секретара одбора“. Током два дана рада запослени у Народној скупштини, секретари одбора и саветници у одборима, упознали су се са искуствима својих колега у немачком и словеначком парламенту.

Секретар Народне скупштине Марко Даниловић оценио је, у уводном обраћању, да је округли сто о улози секретара одбора у раду скупштинских одбора организован у правом тренутку, након Одлуке о преузимању надлежности Републике Србије и усвајања систематизације радних места у Народној скупштини. Даниловић се захвалио представницима ОЕБС-а на организацији семинара и пожелео учесницима да искористе прилику да се међусобно боље упознаје и успоставе неопходну сарадњу, с обзиром да сви раде на истим или сличним пословима.

О улози секретара одбора у законодавном процесу и активностима одбора у надгледању рада извршне власти говорили су секретар Одбора за привреду Скупштине Републике Словеније Јернеја Бергоч и заменик генералног секретара Бундестага Фридхелм Мајер (Friedhelm Maier). Предавачи су представили процедуру рада парламента Словеније и Немачке, говорили о улогама секретара у саветовању председника и чланова одбора о законима и другим актима, као и о комуникацији са органима извршне власти, интересним групама и стручњацима.

Јернеја Бергоч и Фридхелм Мајер пренели су своја искуства о улози секретара у планирању активности одбора и сарадњи са представницма ресорних минстарстава. Одржана су и предавања о улози саветника и сарадника у одборима, интерној организацији одбора и сарадњи са запосленима у другим одељењима у парламенту.

Након сваког предавања организована је дискусија у којој су активно учествовали секретари одбора и саветници у одборима. Модератори дискусије били су руководилац Сектора за послове радних тела Народне скупштине Мирјана Радаковић и виши саветник за скупштинску реформу у Мисији ОЕБС-а у Србији Аксел Јенике (Axel Jaenicke).

У раду округлог стола, поред запослених у Служби Народне скупштине, учествовали су представници Реферата за сарадњу са парламентом Миснистарства одбране Републике Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
субота, 30. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја