2. децембар 2020. Учесници састанка

2. децембар 2020. Учесници састанка

Среда, 2. децембар 2020.

Сарадња НАТО и Србије значајна за обе стране, али и ЕУ и регион- закључак састанка Одбора за спољне послове и амбасадора Холандије

Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић, заменик председника Одбора Весна Марковић и чланови Драган Шормаз и Душица Стојковић, састали су се са амбасадором Холандије у Србији Жилом Бешор Плухом и аташеом за одбрану амбасаде Норвешке Егилом Делтвиетом.


Тема састанка била је однос НАТО и Србије. Саговорници су се сложили да је досадашња сарадња успешна, али и да постоји простор за њено унапређење. Председник Одбора проф. др Жарко Обрадовић истакао је да Србија и НАТО имају историју која се не може и не сме игнорисати ни заборавити, а којом је условљен негативан став према НАТО у нашој земљи, али треба да постоји сарадња између Србије и НАТО –а.

Обрадовић је као пример добре сарадње навео резултате мисије НАТО на Косову и Метохији:
„ Србија у Приштини нема партнере који се придржавају договорених споразума, Резолуција 1244 се не поштује, да немамо сарадњу са НАТО ситуација по неалбанско живље на територији Косова и Метохије била би далеко тежа“ сматра Обрадовић.

Амбасадор Холандије у Србији Жил Бешор Плух нагласио је да је Србија међу партнерима који предњаче по броју пројеката, како војиних, тако и цивилних. Истакао је да НАТО поштује војну неутралност наше земље и да је похвално што она не значи изолацију, већ избалансирану сарадњу са свим међународним партнерима. Плух је у том светлу нагласио значај Евроатлантског центра за координацију одговора на катастрофе и изразио наду да ће и у том сегменту доћи до сарадње НАТО и Србије.

Чланица Одбора Весна Марковић истакла је да стратешки циљ Србије остаје пуноправно чланство у ЕУ и да је у том смислу сарадња са НАТО изузетно важна. Она је нагласила да Европска уније не може да буде стабилна и безбедна , уколико наш регион није стабилан и безбедан. Зато је истакла значај наставка сарадње НАТО и Народне скупштине кроз програме едукације нових народних посланика.

Да је важно наставити са програмима едукације нових, посебно „младих“ посланика сматра и чланица Одбора Душица Стојковић. Она је нагласила да је сваки посланих важан посредник у преношењу порука , посебно у својим локалним срединама, што такође може допринети мењању негативног став јавног мњења према НАТО. Она је посебно нагласила да је сарадње са НАТО од изузетног значаја за стабилности региона.

Члан Одбора Драган Шормаз сматра да сарадња са НАТО и њеним чланицама није довољно видљива у јавности, истичући нелогичност податка да Србије има четири, пет пута више активности са САД него са Русијом, Кином, ОДКП савезом и свим осталим земљама заједно. Он сматра да разлог томе треба тражити у чињеници да је за грађане прихватљивије да подржавају сарадњу са САД, него са НАТО.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4