Четвртак, 10. новембар 2011.

Одржано Прво јавно слушање на тему „Јединствена методолошка правила за израду прописа“

У организацији Законодавног одбора Народне скупштине и уз подршку Мисије ОЕБС у Србији, 10. новембра 2011. године одржано је Прво јавно слушање на тему „Јединствена методолошка правила за израду прописа“


Имајући у виду да оваква правила до сада нису постојала у нашем правном систему и да је од почетка примене Јединствених методолошких правила прошло нешто више од годину дана, Законодавни одбор донео је Одлуку да се одржи ово јавно слушање и размотри њихов учинак на квалитет прописа донетих у овом периоду.

Поздрављајући учеснике скупа, потпредседница НСРС Гордана Чомић је подсетила да је законодавни процес у Србији у последњих 11 година имао различите облике, а предлагачи правних аката су имали различите идеје о томе како они треба да изгледају, коме да буду упућени и по којој процедури. Истакла да су Јединствена методолошка правила већ показала да је њихова примена утицала на квалитет донетих закона и оценила да ће она и у наредним скупштинским сазивима бити од користи. Народна скупштина је, како је навела Гордана Чомић, у односу на друге европске парламенте брже спровела увођење методолошких правила.

О првих годину дана примене Јединствених методолошких правила за израду прописа говорио је Влатко Ратковић, председник Законодавног одбора Народне скупштине. Ова правила су, како је нагласио, нормирала основне активности које предлагач правног акта мора да уради и показала се као корисна за њихово лакше разумевање и усвајање. Методолошка правила су, између осталог, уједначила структуру прописа и њихову прегледност, систематизовала их, утврдила правила за израду пречишћеног текста и увела правило за образложење предложених прописа. Ратковић је подсетио да је од почетка примене ових методолошких правила донето 136 закона и 12 општих аката. Такође је нагласио да је, захваљујући овој методологији, постигнут већи утицај цивилног сектора на доношење закона и да су донета правила о томе како се пишу закони допринела побољшању квалитета усвојених аката, као и успешнијем раду Законодавног одбора и Народне скупштине, што су потврдиле и различите међународне институције. Председник Законодавног одбора је изнео уверење да ће ово јавно слушање показати да ли досадашња примена указује на евентуалну потребу измена и допуна наведеног акта.

Учесницима јавног слушања обратио се и др Отлиб Филднер, правни експерт, који је говорио о искуствима СР Немачке, Аустрије и Швајцарске у припреми закона и других аката и инструментима контроле њихове примене. Говорећи о инструментима којима се може унапредити квалитет и контрола примене нових закона, истакао је да томе посебно могу допринети систематска процена и евалуација усвојених закона.

У дискусији је оцењено да су у досадашњој примени Јединствена методолошка правила значајно утицала на квалитет донетих закона. Указано је на значај учешћа јавности и транспарентности у припреми закона,посебно јавне расправе на квалитет закона, јер она омогућава укључивање различитих мишљења и ставова у раној фази израде закона. Учесници у расправи изнели су више предлога и сугестија за побољшање неких делова методолошких правила која се односе на језик којим се пишу закони, образложење, писање амандмана, појмовник и трошкове примене закона.

Закључујући јавно слушање, председник Законодавног одбора Влатко Ратковић је рекао да ће Одбор проучити све сугестије и предлоге и у форми закључака доставити свим учесницима скупа.

Јавном слушању, поред чланова Законодавног одбора, присуствовали су учесници у поступку израде и предлагања прописа које доноси Народна скупштина, представници невладиних организација, независних регулаторних тела, као и стручна и заинтересована јавност.Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 10. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја