Петак, 11. новембар 2011.

Педесет пета седница Одбора за здравље и породицу

Одбор за здравље и породицу одржао је 11. новембра седницу, на којој се расправљало о актуелним проблемима борбе против дувана.


Седница је одржана поводом посете Републици Србији генералног секретара Оквирне конвенције о контроли дувана Светске здравствене организације др Хаика Никогосиана. Седници је присуствовао министар здравља проф. др Зоран Станковић, представници Савета за контролу дувана Републике Србије, Републичке стручне комисије за превенцију пушења Министарства здравља и Канцеларије за контролу дувана при Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Министар здравља проф. др Зоран Станковић је истакао значај посете др Никогосиана за Србију, и његову допринос развоју политике контроле дувана у Европи. Усвајање Оквирне конвенције о контроли дувана Светске здравствене организације под окриљем Уједињених нација 2003. године, која је у Србији ратификована 2005. године, а ступила на снагу 2006. године, има посебну важност у глобалној борби против дувана.

Др Никогосиан је поздравио доношење у Србији Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму 2010. године, и истакао значајну улогу Србије у глобалној борби против дувана.

Представнице Комисије за превенцију пушења Министарства здравља др Срмена Крстев и др Наташа Лазаревић и представница Канцеларије за контролу дувана при Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Анђелка Џелетовић презентовале су спроведене активности у борби против дувана у Србији, у оквиру својих надлежности.

У расправи која је уследила у наставку седнице, чланови Одбора су се сложили да је годину дана након усвајања Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму постигнут напредак у борби против дувана и дуванског дима. Међутим, доступност цигарета и њихова ниска цена, као и одсуство строже контроле куповине цигарета од стране малолетних лица, представљају и даље проблем у борби против дувана у Србији, закључили су чланови Одбора.

Седници је председавао заменик председника Одбора за здравље и породицу др Симо Вуковић.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2