1. новембар 2013. Учесници Националне конференције Женске парламентарне мреже

1. новембар 2013. Учесници Националне конференције Женске парламентарне мреже

Петак, 1. новембар 2013.

Одржана прва Национална конференција Женске парламентарне мреже

У Дому Народне скупштине, данас је одржана прва Национална конференција Женске парламентарне мреже, у чијем раду су учествовалe народнe посланицe, одборнице локалних власти, председнице општина и локалних тела за родну равноправност, представници међународних организација и организација цивилног друштва, дипломатског кора и медија.


Конференцију је отворио председник Народне скупштине др Небојша Стефановић који је нагласио да је циљ Конференције да се позову жене Србије да се активно укључе у политику на свим нивоима, од месне заједнице до Народне скупштине, и да се ангажују за остваривање својих права у областима здравља, образовања и борбе против насиља у породици. Председник Стефановић је указао на значај иницијатива, које је заједно са другим народним посланицима, поднео за измене закона који се тичу унапређења положаја жена и изразио задовољство што се оне поклапају са циљевима Женске парламентарне мреже.
Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да је положај жена у ЕУ, ако и у Србији, далеко од задовољавајућег, истакавши да су жене и даље мање запослене, да имају мању зараду и да су изложеније сиромаштву. Зато јака и активна мрежа жена политичара у Србији представља могућност остваривања једнаких шанси и успостављања родне равноправности која је препозната као један од кључних приоритета Европске уније и снажан фактор економског раста, додао је Давенпорт.
О значају умрежавања жена политичара и оснаживања положаја жена говорили су и председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, заменица шефа Мисије ОЕБС у Србији Пoла Тиде, амбасадор Финске у Србији Пека Орпана и председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт.
Народне посланице Марија Обрадовић, Биљана Хасановић Кораћ, Дубравка Филиповски и Весна Милекић представиле су циљеве и активности Женске парламентарне мреже.
У оквиру конференције одржано је више радних састанака на којима се дискутовало о учешћу жена у политици, родној равноправности на локалу и економском оснаживању жена.
Закључке и препоруке усвојене након дискусија у радним групама можете погледати овде

Конференција је одржана у оквиру пројекта Жене за демократију и једнакост Београдског фонда за политичку изузетност, уз подршку Европске уније кроз Европски инструмент за демократију и људска права (ЕИДХР), Амбасаде Финске и Мисије ОЕБС у Републици Србији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5