Уторак, 27. октобар 2009.

Чланови Радне групе за права детета разговарали са младима

Поводом обележавања Недеље Уједињених нација и 20. годишњице од доношења Конвенције о правима детета, Радна група за права детета и Канцеларија УНИЦЕФ-а у Србији организовали су у Дому Народне скупштине разговор са децом из пет градова у Србији, која су укључена у тимове Локалних планова акција за децу и програм „Школа без насиља“.Поводом обележавања Недеље Уједињених нација и 20. годишњице од доношења Конвенције о правима детета, Радна група за права детета и Канцеларија УНИЦЕФ-а у Србији организовали су у Дому Народне скупштине разговор са децом из пет градова у Србији, која су укључена у тимове Локалних планова акција за децу и програм „Школа без насиља“.

Обраћајући се младима, председница Народне скупштине Републике Србије и председница Радне групе проф. др Славица Ђукић-Дејановић изразила је уверење да ће Радна група, након што буде донет нови закон о Народној скупштини, прерасти у посебно радно тело које ће се бавити правима детета.

Председница Ђукић-Деајновић је рекла да је овај састанак организован да би чланови Радне групе за права детета чули шта раде деца и млади у својим срединама, са каквим проблемима се суочавају и која помоћ им је потребна.

Директорка Канцеларије УНИЦЕФ-а у Београду, Јудита Рајхенберг, истакла је да Конвенција о правима детета обавезује одрасле на бригу о деци, пре свега на бригу о њиховом развоју и образовању, али да обавезује и државу да заштити децу од свега што штети њиховом развоју.

Право сваког детета је да буде саслушано и озбиљно схваћено, истакла је Јудита Рајхенберг, а то право је суштински повезано са демократским концептом породице, школе, локалне заједнице и друштва у целини. Борећи се за већи простор за децу, одрасли и сами уче да прохватају децу као партнере у изградњи демократске заједнице, што представља важан потенцијал за даљу демократизацију друштва, рекла је директорка УНИЦЕФ-а у Србији.

Млади из Крагујевца, Краљева, Бечеја, Пирота и Прокупља представили су народним посланицима активности и пројекте које реализују у својим местима како би се смањило насиље у школама. Они су нагласили да су програме и акције већим делом сами осмислили, уз подршку својих вршњака, наставника и родитеља.

На састанку је оцењено да су способности и искуства деце и младих, укључујући и децу са сметњама у развоју и сиромашну децу, често потцењена. Зато је неопходно да одрасли промене своје ставове о деци и младима и науче да слушају шта они имају да кажу, као и да уважавају њихово мишљење.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5