6. март 2012. Учесници јавног слушања на тему ”Коришћење претприступних фондова Европске уније“

6. март 2012. Учесници јавног слушања на тему ”Коришћење претприступних фондова Европске уније“

Уторак, 6. март 2012.

Одржано јавно слушање о коришћењу претприступних фондова Европске уније

Одбор за европске интеграције организовао је 6. марта у Дому Народне скупштине јавно слушање на тему ”Коришћење претприступних фондова Европске уније“ (ИПА).


На почетку рада, председник Одбора за европске интеграције Ласло Варга истакао је значај ове теме након стицања статуса кандидата за чланство у ЕУ.

Директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић рекла је да је статус кандидата потврда исправности пута којим иде Србија, као и да ће убудуће моћи да користи више средстава из претприступних фондова ЕУ.

Делевић је истакла да је Србија од почетка процеса транзиције од ЕУ, преко претприступних фондова или директно од појединих држава донатора, добила око 3,5 милијарди евра. Тај новац је утрошен у образовање, пољопривреду, инфраструктуру, заштиту животне средине, локални развој и друго.

Средства које ће Србија убудуће користити из претприступних фондова ЕУ помоћи ће да се у земљи спроведу реформе, нагласила је Милица Делевић.

Заменик директорке Канцеларије за европске интеграције Огњен Милић навео је да је у периоду од 2007. до 2013. године из претприступних фондова ЕУ за Србију намењено 1,4 милијарди евра, али да се очекује да ће буџетом ЕУ за период 2013-2020. године та средства бити увећана. До сада добијена средства ИПА утрошена су за реализацију 129 пројеката који су били у функцији подршке транзицији и изградњи институција и подршке пројектима прекограничне сарадње.

Као кандидат за чланство у ЕУ Србија ће моћи да користи и преостале компоненте ИПА - за регионални развој, развој људских ресурса и развој сеоских подручја, а пре свега, пољопривреде као стратешки важне области.

О коришћењу средстава из ИПА фондова говорили су представници Министарства животне средине, рударства и просторног планирања и Министарства просвете и науке, као и Општине Ариље.

Учеснике јавног слушања поздравила је председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић, а у име Делегације ЕУ у Србији обратио им се заменик шефа Делегације Адриано Мартинс. Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт говорила је о значају борбе са побољшање услова живота у Србији и истакла значај развијања зелене, чисте енергије.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31