3. децембар 2013. Учесници јавног слушања

3. децембар 2013. Учесници јавног слушања

Уторак, 3. децембар 2013.

Одржано јавно слушање у организацији Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

У организацији Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, данас је у Дому Народне скуштине одржано јавно слушање на тему „Национална имплементација препорука CEDAW комитета Уједињених нација и CAHVIO Конвенције Савета Европе (Истанбулска конвенција)“.


Мехо Омеровић, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова отворио је јавно слушање и навео да се оно одржава на Међународни дан особа са инвалидитетом. Оценио је да су жене са инвалидитетом изложене дискриминацији по више основа.
Антје Ротермунд, шефица мисије Савета Европе у Београду истакла је да је Истанбулска конвенција први званичан документ који је обавезујући и захтева нулту толеранцију према насиљу над женама. Она је навела да је препорука Савета Европе да се ратификује ова Конвенција и поздравила усвајање Конвенције од стране Народне скупштине. Ротерминд је додала да је насиље над женама кршење људских права и да свака држава има обавезу да заштити жене.
Асја Варбанова, директорка UN Women истакла је да се Конвенција не тиче само људских и социјалних права жена, већ регулише и њихов економски статус. Наводећи основне обавезе земаља потписница Истанбулске конвенције, Варбанова је истакла да су три главне области којима се бави комитет CEDAW имплементација закона, политика и стратегија из ове области, заштита маргинализованих група жена и проблем изражавања мржње против тих група.
Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике је у свом уводном обраћању оценила је да је Истанбулска конвенција први међународни инструмент који даје свеобухватну заштиту права жена. Она је говорила о иннтерактивном дијалогу између делегације Републике Србије и комитета CEDAW на заседању Комитета у Женеви.
Стана Божовић, државна секретарка у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике је, говорећи о Истанбулској конвецији истакла да ни једна земља не може достићи задовољавајући степен демократије уколико су угрожена људска права грађана и уколико нема родне равноправности.
Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије говорила је о имплементацији препорука CEDAW комитета УН, а пре свега о надлежним органима и приоритетним активностима.
Биљана Бранковић, независна истраживачица-консултанткиња за женска права представила је основне обавезе држава потписница Истанбулске конвенције и тренутно стање у Републици Србији.
Тамара Трипић, чланица Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине, је, говорећи о улози Народне скупштине у имплементацији препорука CEDAW комитета УН и Истанбулске конвенције, истакла да је Конвенција обавезујућа за све нивое власти. Она је рекла да Народна скупштина треба да спроводи Конвенцију, али и прати њено спровођење на свим нивоима.

Јавно слушање организовано је уз подршку програма Уједњених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) кроз Пројекат под називом: “Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине”, који се спроводи у сарадњи Народне скупштине и ове две организације.Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 3. децембар 2013. | јавно слушање: Национална имплементација препорука CEDAW комитета Уједињених нација и CAHVIO Конвенције Савета Европе 03.12.2013.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја