Уторак, 13. децембар 2011.

Одржано јавно слушање на тему „Проблематика завршетка приватизације у Србији у светлу наступа нове економске кризе“

Jавно слушање на тему „Проблематика завршетка приватизације у Србији у светлу наступа нове економске кризе“ одржано је данас у Дому Народне скупштине, у организацији Одбора за представке и предлоге .


У дискусији је, поред председника Одбора за представке и предлоге Саше Дујовића, учествовао и његов заменик Кенан Хајдаревић, представник Министарства финансија Маринко Бошњак, председник Одбора за представке и предлоге у скупштини АП Војводине Милан Ђукић, председник Савеза акционара Војводине Веселин Мухадиновић и представница малих акционара и задругара из Српског Милетића Весна Петковић.

Председник Одбора за представке и предлоге Саша Дујовић, отварајући јавно слушање, указао је на неопходност спровођења, како законодавне, тако и контролне функције парламента, наглашавајући да без успешног остваривања контролне функције, нема успешног остваривања онога што представља надлежност Народне скупштине. У свом излагању, Дујовић је истакао да је за остваривање контролне функције посебно значајно да одбори разматрају петиције, предлоге и представке грађана и да ажурно и одговорно поступају по њима. Истовремено, Дујовић је истакао да одбори треба да истражују, како конкретне случајеве, тако и да проналазе нове форме рада и тиме свој рад учине што плодотворнијим и ефикаснијим.

Маринко Бошњак, испред Министарства финансија присутне је упознао са макроекономским и фискалним оквирима, који због економске кризе која влада светом, па тако и нашом земљом, у овој ситуацији нису најповољнији. Бошњак је указао на отежано одвијање процеса приватизације, константан пад у промету у трговини на мало, високу стопу незапослености. Говорио је и о мерама које Влада планира да спроведе, како би се наведени проблеми решили, односно свели на минимум.

Заменик председника Одбора Кенан Хајдаревић поздравио је све присутне наглашавајући да је Одбор овим јавним слушањем желео да присутним грађанима, акционарима, пружи прилику да добију неке од одговора које су упутили у својим предстакама, као и да размене искуства у циљу што успешнијег доприноса када се ради о овом врло важном питању.

У наставку јавног слушања, присутни акционари имали су прилику да дискутују на актуелну тему, као и да изложе своје проблеме.

Након дискусије, председник Одбора Саша Дујовић закључио је следеће: „Полазећи од позитивне регулативе, пре свега од Закона о приватизацији, који је у својој примени произвео и негативне последице у остваривању процеса приватизације, сматрамо да би надлежни државни органи требало да размотре начине и могућности промене позитивне регулативе како би се у што већој мери отклониле, односно предупредиле негативне последице његове примене. Такође сматрамо да полазећи пре свега од поднетих представки, као и величине последица које је спроведени процес приватизације проузроковао на нивоу читавог друштва, одговарајући државни органи, сагласно њиховим надлежностима, требало би да остваре увид у спроведени процес приватизације и то пре свега у случајевима који су били предмет наведених представки, како би се процес спроведених приватизација сагледао са правно одговарајућег нивоа, у циљу отклањања негативних појава у сфери рада, запошљавања и социјално пензијске заштите“.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
субота, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја