Среда, 19. октобар 2011.

Одржано јавно слушање на тему „Oд сиромаштва до одрживости: Људи у центру инклузивног развоја“

Jавно слушање на тему „Oд сиромаштва до одрживости: Људи у центру инклузивног развоја“ одржано је данас у Дому Народне скупштине, у организацији Одбора за смањење сиромаштва. Јавно слушање је организовано поводом обележавања Светског дана борбе против сиромаштва.


Председница Одбора за смањење сиромаштва Гордана Рајков, отварајући јавно слушање, указала је да је у прошлој години, чак 9.2 процената становништва Србије било испод апсолутне линије сиромаштва. У посебном ризику од сиромаштва су деца, стари, особе са инвалидитетом и Роми. Те категорије становништва имају слаб приступ институцијама, органима власти и процесу доношења одлука, чиме су директно угрожена њихова људска права и достојанство, истакла је Рајков.

Присутнима се обратила председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић, изражавајући задовољство што се у Народној скупштини разматрају теме које су од значаја за живот грађана. Усвојени антидискриминациони закони битни су за борбу против сиромаштва, јер је инклузија свих категорија становништва неизоставни елемент у тој борби. Председница Народне скупштине је закључила да је неопходно да се сви релевантни друштвени чиниоци укључе и преузму свој део одговорности у решавању проблема сиромаштва у друштву.

На јавном слушању учествовао је и представник Тима за социјалну укљученост и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, као и представници Министарства здравља, Министарства рада и социјалне политике, Министарства економије и регионалног развоја и Министаства просвете и науке, презентујући мере које спроводе у циљу смањења сиромаштва и развоја инклузивног друштва.

Руководилац Тима за социјалну укљученост и смањење сиромаштва Владе Републике Србије Жарко Шундерић, представљајући Извештај са Прве годишње конвенције Европске платформе за борбу против сиромаштва и социјалне искључености, истакао је да је питање смањења сиромаштва и социјалне искључености високо постављенo на агенди Европске уније. Смањење сиромаштва једино је могуће уз економски развој, у сарадњи различитих државних сектора и у комбинацији различитих мера, закључио је Шундерић.

Представник Министарства здравља Небојша Јокић навео је да је дугорочни циљ Министарства повећање очекиване дужине живота грађана Србије. С тим у вези Министарство се усредседило на посебне стратегије и програме здравствене заштите који су намењени осетљивим категоријама популације и превенцији болести које највише оптерећују грађане Србије.

Представник Министарства рада и социјалне политике Љубомир Пејаковић упознао је учеснике са мерама које спроводи то Министарство, а у сврху помоћи грађанима који живе испод апсолутне линије сиромаштва. Законом о социјалној заштити, који се примењује од 1. априла 2011. године повећани су износи новчане социјалне помоћи, као и број корисника.

Милена Прица, представница Министарства економије и регионалног развоја истакла је да се у Националној стратегији запошљавања за период од 2011-2020. године посебна пажња посвећује политици једнаких могућности запошљавања.

Данијела Вуковић, представница Министарства просвете и науке указала је да се од 2009. године спроводи инклузивно образовање како је предвиђено кровним Законом о основама система образовања и васпитања. На тај начин елиминисаће се низак образовни ниво и сиромаштво осетљивих категорија становништва, навела је Вуковић.

У наставку, уследила је расправа на којој су учесници јавног слушања размењивали мишљења и разговарали о начинима решавања проблема сиромаштва у друштву, наглашавајући велики проблем сиромаштва и искључености деце.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 10. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја