1. април 2023. Учесници јавног слушања

1. април 2023. Учесници јавног слушања

Субота, 1. април 2023.

Одржано јавно слушање: Представљање кандидата које је Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу предложио за први избор чланова Високог савета судства и за први избор чланова Високог савета тужилаштва које бира Народна скупштина

У Народној скупштини одржано је данас јавно слушање на тему: Представљање кандидата које је Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу предложио за први избор чланова Високог савета судства и за први избор чланова Високог савета тужилаштва које бира Народна скупштина.


Јавно слушање је отворио председник Народне купштине др Владимир Орлић, честитајући свим актерима на великом и важном послу који је до сада обављен за нашу земљу, а који је започет пре више од годину дана, са намером да се самосталност и незвисност у раду правосуђа подигну на ниво виши него икада раније.

Др Орлић је подсетио да је измењен Устав у делу који се односи на правосуђе и успешно спроведен референдум, а да је затим уследио и детаљан посао на припреми одговарајућих закона, услед усвојених уставних промена. Као резултат тога, почетком ове године Народна скупштина је усвојила сет закона, припремљених по највишим стандардима, и приступила процедури за избор истакнутих правника за први избор чланова Високог савета судства и чланова Високог савета тужилаштва, навео је председник Народне скупштине. Он је похвалио и поступак који је водио Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, и оценио да је изјашњавање Одбора о кандидатима недвосмислено потврдило да су за расправу и избор у пленуму изабрани најбољи од свих кандидата.

Закључујући своје обраћање, др Владимир Орлић је истакао да смо, обављајући ове важне послове, обезбедили да нам држава буде ефикаснија него годинама раније, а грађани задовољнији, као и да је учињен важан корак на нашем европском путу.

Председник Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Владимир Ђукановић затим је дао реч кандидатима за чланове Високог савета судства: проф. др Јелени Вучковић, Жикици Дроњку, проф. др Николи Бодироги, Марини Грбић, Растку Брајковићу, Александру Поповићу, Срђану Стефановићу и проф. др Наташи Делић, као и кандидатима за чланове Високог савета тужилаштва: др Мирославу Ђорђевићу, Душану Пурићу, Предрагу Ћетковићу, Весни Луковић, Владимиру Симићу, проф. др Ненаду Тешићу, Јелени Глушица и Бојану Петровићу.

Учесници јавног слушања били су чланови Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, народни посланици и представници опште и стручне јавности: Министарства правде, Високог савета судства, Државног већа тужилаца, правних факултета у Србији, Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије, Алумни клуба Правосудне академије, Удружења судија прекршајних судова РС, Адвокатске коморе Србије и Адвокатске коморе Београда.

Они су, у наставку јавног слушања, разговарали са кандидатима за први избор чланова Високог савета судства и за први избор чланова Високог савета тужилаштва које бира Народна скупштина.


Одбори везани за ову активност


Фото галерија


Видео (2)

Субота, 1. април 2023. | јавно слушање: Представљање кандидата које је Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу предложио за први избор чланова Високог савета судства и за први избор чланова Високог савета тужилаштва које бира Народна скупштина 01.04.2023.(I) део

Субота, 1. април 2023. | јавно слушање: Представљање кандидата које је Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу предложио за први избор чланова Високог савета судства и за први избор чланова Високог савета тужилаштва које бира Народна скупштина 01.04.2023.(II) деоПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
недеља, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја