30. март 2018. Чланови Одбора за европске интеграције и делегација Одбора за европске послове и контролу европских фондова Народног собрања Републике Бугарске

30. март 2018. Чланови Одбора за европске интеграције и делегација Одбора за европске послове и контролу европских фондова Народног собрања Републике Бугарске

Петак, 30. март 2018.

Западни Балкан у фокусу пажње ЕУ, која једина може да пружи перспективу региону

„Бугарска је регион Западног Балкана ставила у фокус пажње ЕУ, која једина може да му пружи перспективу, јер даје системске одговоре на системске проблеме“, поручио је данас Кристиан Вигенин, председник Одбора за европске послове и контролу европских фондова Народног собрања Републике Бугарске у разговору са колегама из Одбора за европске интеграције Народне скупштине.


Он је додао да активирање политике проширења ЕУ није било лако имајући у виду скептицизам у самој ЕУ, али је Бугарска пронашла аргументе којима је, уз чињеницу да ЕУ превазилази кризе са којима се суочава, убедила чланице ЕУ да овај регион треба да добије пажњу какву заслужује. Вигенин је оценио да је други елемент бугарског ангажовања на пољу проширења ЕУ подршка на европском путу, како политичка, тако и финансијска и административна.

„Бугарска ради све како би подржала Србију на путу ка чланству у ЕУ и чини све да објасни другим чланицама зашто државе у региону не могу лако да реше проблеме, како би задобили њихово разумевање које даје боље резултате него било који притисак“, закључио је Вигенин.

Он је говорећи о Косову и Метохији истакао да земље ЕУ тешко могу себи да представе сложеност овог питања и зато подршка целом региону може да учини лакшим решавање проблема који у њему постоје.

Чланица Одбора за европске интеграције Гордана Чомић упознала је колеге из бугарског парламента са током преговора Србије за чланство у ЕУ, истакавши да је процес започет 2015. године, да је отворено 12 од 35 преговарачких поглавља, као и да Србија очекује отварање бар још пет припремљених поглавља.

„Највише посла нас очекује у поглављима 23 и 24, посебно у делу доношења и примене закона. Такође, посебност наших преговора јесте Поглавље 35, у коме је сажет Бриселски споразум, који подразумева нормализацију односа између Београда и Приштине. У случају Србије преговори са ЕУ су преговори о развоју друштва и утемељивању владавине права и слобода, а Србија се неповратно одлучила за чланство у ЕУ“, поручила је Чомић.

Председник Одбора за европске интеграције Ненад Чанак поновио је да Србија непоколебљиво иде ка ЕУ и оценио да је добро да између Србије и Бугарске постоји међусобно разумевање.

„Ситуација у Србији је комплексна, али сам уверен да ће, у сарадњи са људима добре воље какви сте ви, „балканско буре барута“ престати тако да се зове“, поручио је председник Одбора за европске интеграције Ненад Чанак.

Састанку су присуствовали народни посланици Елвира Ковач, Звонимир Ђокић и Александар Чотрић, а у име делегације бугарског парламента Ивелина Василева и Петар Петров, заменици председника Одбора за европске послове и контролу европских фондова Народног собрања Републике Бугарске, као и члан Одбора Иван Иванов.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја