24. новембар 2022. Учесници састанка

24. новембар 2022. Учесници састанка

Четвртак, 24. новембар 2022.

Чланови одбора за спољне послове и за европске интеграције се састали са председником Сената Републике Француске

Чланови Одбора за спољне послове и Одбора за европске интеграције састали су се данас са делегацијом Сената Републике Француске, која је у званичној посети Републици Србији, а коју предводи председник Сената Жерар Ларше.


Председник Одбора за спољне послове Борко Стефановић је навео да Србију и Француску везује савезништво и блискост, који сежу и даље од Првог светског рата. Изразио је захвалност Француској на подршци европским интеграцијама Србије и за разумевање важности проширења ЕУ на регион Западног Балкана. Стефановић је истакао и да цени француске иницијативе за изналажење компромисног и прихватљивог решења за Београд и за Приштину, када је у питању ситуација на Косову и Метохији. Београд настоји да стрпљиво, кроз преговоре дође до нормализације односа са Приштином, указао је Стефановић и додао да је за нас неприхватљиво признавање независности тзв. Косова, као и чланства у УН.

Председник Сената Француске Жерар Ларше истакао је да је чланство Србије, као и целог Западног Балкана у ЕУ, у обостраном интересу и додао да је веома битно да сама ЕУ остане на својим темељним вредностима, цивилизацијским и културним. Ларше је нагласио да је нормализација односа између Београда и Приштине неопходна, како би се превазишле тензије, омогућио развој овог региона и уклониле препреке на његовом европском путу. Он је навео и да је веома битно да европске земље буду солидарне са спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Саговорници су истакли важност примене Бриселског споразума и његове најзначајније одредбе, формирања Заједнице српских општина. Оценили су и да је регионална сарадња, кроз иницијативу Отворени Балкан, као и кроз Берлинки процес, од изузетне важности за Западни Балкан.

Састанку су присуствовали и чланови Одбора за спољне послове Марина Рагуш, Дубравка Филиповски, Драгиња Влк и Стефан Јовановић, као и чланови Одбора за европске интеграције Ана Миљанић, Дуња Симоновић Братић, Загорка Алексић, Натан Албахари, Ана Белоица и Милан Радин.

Они су у разговору са председником Сената Француске, као и са члановима Одбора за спољне послове, Одбора за европске послове и Посланичке групе пријатељства за Западни Балкан у Сенату Француске, истакли да је спољнополитички приоритет Србије чланство у ЕУ, и констатовали да процес европских интеграција Србије предуго траје и да је потребно да наша земља добије неке конкретне позитивне сигнале од саме ЕУ.

Учесници састанка су заједнички оценили да ће ова посета француске парламентарне делегације дати значајан допринос међупарламентарној сарадњи, и да би било обострано корисно одржавати редовне контакте и размене посета одбора надлежних за спољне и европске послове, као и посланичких група пријатељства два парламента.

Сложили су се да парламентарна дипломатија нуди могућност отворених разговора, имајући у виду да су парламентарци директо бирани представници грађана.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5