Чланови Одбора за спољне послове и Одбора за европске интеграције разговарали са делегацијом Државног збора Републике Словеније

Чланови Одбора за спољне послове и Одбора за европске интеграције разговарали са делегацијом Државног збора Републике Словеније

Четвртак, 26. август 2021.

Чланови Одбора за спољне послове и Одбора за европске интеграције разговарали са делегацијом Државног збора Републике Словеније

Чланови Одбора за спољне послове и Одбора за европске интеграције састали су са делегацијом Државног збора Републике Словеније, на челу са председником Збора др Игором Зорчичем, у оквиру њихове званичне посете Србији.


Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић на самом почетку састанка пожелео је добродошлицу делегацији Државног збора, и захвалио је Словенији на подршци европском путу РС, истичући да је један од главних спољнополитичких и стратешких циљева Републике Србије остао чланство у Европској унији. Навео је да Србија има административне и друге капацитете да оствари овај циљ, али да нова методологија проширења Уније објективно може да успори овај процес за Србију и остале земље Западног Балкана. Додао је и то да је Србија свесна да ЕУ диктира темпо проширења у складу са унутрашњим питањима са којима се сусреће, као што су мигрантска криза, пандемија ковида–19 и унутрашњи односи земаља чланица. Обрадовић је додао и да Србија ради на испуњавању свих услова када је у питању Поглавље 35, али да Бриселски споразум, који је потписан још 2013. године, Приштина и даље игнорише, односно да албанска страна не испуњава своје обавезе из Споразума.

Он је истaкао да је Србија спремна да иде напред и да јача везе са свим земљама региона, напомињући да је председник Републике Србије Александар Вучић потписао тројни споразум са премијерима Албаније и Севере Македоније, којим се олакшава трговина робе и капитала. Такође је истакао да је циљ спољне политике Републике Србије да развија добре односе са великим силама као што су Русија, Кина и САД, као и са земљама афричког континента, те да активно учествује у раду међународних мултилатералних организација. Што се тиче парламентарне сарадње Жарко Обрадовић замолио је делегацију Државног збора и председника Игора Зорчича да пренесу позив за посету Народној скупштини, председници Одбора за спољне послове Словеније.

Елвира Ковач, председница Одбора за европске интеграције искористила је прилику да делегацији представи рад Одбора на разматрање предлога закона и њиховом усклађивању са правним тековинама Европске уније и надзорну улогу коју Скупштина има у процесу приступних преговора са Европском унијом. Том приликом захвалила се Словенији што је подржала мерила за отварање седам од осам поглавља која су спремна за отварање у процесу преговора о приступању Србије Европској унији. Навела да се о Извештају Европске комисије расправљало у пленуму Народне скупштине, чиме се подигао значај ове теме. Ковач је навела и да је улога Одбора и Народне скупштине по питању интеграција вишеслојна, као и да је Скупштина прихватила препоруке Европске комисије, а да је Одбор наставио са праксом разматрања извештаја Владе, независних регулаторних тела и доношењем закључака поводом тих извештаја. У наставку разговора, изразила је наду да ће Србија за време словеначког председавања Европској унији отворити барем један кластер у преговорима.

Зорчич се захвалио на позиву и прилици да се размене мишљења, како поводом европских интеграција Србије, тако и сарадње Србије и Словеније. Истакао је да је Словенија промотер Европске уније након њеног дугогодишњег чланства, те да Унија није идеална, али да јесте најбоље решење које постоји за државе европског континента, те да пружа прилику за убрзан економски развој и стабилност. Он је навео да Србија кроз реформе даје ЕУ сигнале да је придруживање њен циљ, али да не треба да занемари добре односе са земљама које нису њене чланице. Словенија ће наставити да подржава пут Србије у сваком погледу, додао је Зорчич на крају свог излагања.

Састанку су присуствовали и заменица председника Одбора за спољне послове, Весна Марковић и члан Милорад Мијатовић и заменица председнице Одбора за европске интеграције Душица Стојковић и члан Одбора Немања Јоксимовић.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
уторак, 17. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја