8. октобар 2019. Чланови Одбора за спољне послове са делегацијом Бундестага

8. октобар 2019. Чланови Одбора за спољне послове са делегацијом Бундестага

Уторак, 8. октобар 2019.

Чланови Одбора за спољне послове примили делегацију Бундестага

Заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски и чланови Одбора Љиљана Малушић, Душица Стојковић и Немања Радојевић, примили су у Народној скупштини чланове Пододбора за цивилну превенцију криза, управљање конфликтима и интегрисано деловање немачког Бундестага.


Дубравка Филиповски је навела да сваки сусрет са колегама парламентарцима из Бундестага отвара нове могућности за додатно продубљивање сарадње и билатералних односа наше две земље. Она је истакла да Србија и Немачка имају развијене односе и да се континуирани дијалог кроз отворену размену мишљења води на високом и највишем нивоу. Филиповски је навела и да 55.000 грађана Србије ради у немачким компанијама које су отворене у Србији.

Говорећи о спољнополитичким приоритетима Србије, заменица председника Одбора за спољне послове истакла је чланство у Европској унији, наводећи да Србија спроводи свеобухватне реформе и да је до сада отворила 17 од 35 преговарачких поглавља, као и да су два привремено затворена. Имајући у виду тренутну ситуацију у ЕУ, Филиповски је истакла да би било изузетно битно да се процес европских интеграција држава Западног Балкана и процес реформи унутар саме ЕУ одвијају истовремено.

Србија је усмерена и на очување регионалне стабилности и добросуседских односа, навела је Филиповски, истичући и да Немачка пружа значајну подршку сарадњи држава Западног Балкана кроз Берлински процес, чији је иницијатор.

Председник Пододбора за цивилну превенцију криза, управљање конфликтима и интегрисано деловање, који делује унутар Одбора за спољне послове Бундестага Отмар вон Холц (Ottmar von Holtz) упознао је народне посланике са делокругом рада Пододбора, истичући интересовање чланова Пододбора за ситуацију на Западном Балкану, нарочито за питање дијалога Београда и Приштине.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, Дубравка Филиповски је истакла да је неопходно дијалогом и компромисом доћи до одрживог решења које ће бити прихватљиво за обе стране, уз поштовање међународног права. Чланови Одбора за спољне послове су указали саговорницима да је Србија испунила све своје обавезе предвиђене Бриселским споразумом, за разлику од Приштине и изразили очекивање да Немачка и остале државе разумеју позицију Београда.

Саговорници су се сложили да је изузетно битно да се дијалог између Београда и Приштине настави, како не би остала ситуација замрзнутог конфликта.

Немачки парламентарци су указали и да је веома важно да се очува европска перспектива држава Западног Балкана, јер је визија да једног дана све државе овог региона буду чланице ЕУ, чиме ће нестати и конфликти међу њима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5