14. јануар 2021. Председник и члланови Одбора за контролу служби безбедности

14. јануар 2021. Председник и члланови Одбора за контролу служби безбедности

Четвртак, 14. јануар 2021.

Чланови Одбора за контролу служби безбедности у посетама службама безбедности

Чланови Одбора за контролу служби безбедности које је предводио Игор Бечић, председник Одбора, посетили су Безбедносно-информативну, Војнобезбедносну и Војнообавештајну агенцију.


Приликом посете Војнобезбедносној агенцији, а поводом 180 година од оснивања Агенције, бригадни генерал Ђуро Јованић, директор Агенције уручио је председнику Одбора Јубиларну златну значку Војнобезбедносне агенције, а секретару Одбора Јубиларну сребрну значку Војнобезбедносне агенције за допринос изградњи и јачању безбедности.

Представници служби безбедности упознали су чланове Одбора са организацијом и радом служби безбедности, као и са њиховим активностима и процедуром примене посебних мера у складу са Законом о Безбедносно-информативној агенцији, посебних поступака и мера у складу са Законом о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији, као и применом посебних доказних радњи у складу са Закоником о кривичном поступку.

Одбор за контролу служби безбедности у претходном сазиву а у складу са својим законским овлашћењима реализовао је 11 надзорних посета службама безбедности. Током надзорних посета чланови Одбора извршили су непосредни надзор над законитошћу примене посебних мера и поступака прописаних законом, као и надзор над законитошћу примене овлашћења у спровођењу посебних доказних радњи прописаних Закоником о кривичном поступку.

У наредном периоду Одбор за контролу служби безбедности наставиће са реализацијом посета службама безбедности у циљу надзора над уставношћу и законитошћу рада служби безбедности, као и са применом својих овлашћења у поступку надзора и контроле над радом служби безбедности, укључујући и надзор над законитошћу примене посебних поступака и мера за тајно прикупљање података.

Чланови Одбора посебну пажњу посветили су сагледавању стања, техничке опремљености и могућностима за унапређење ефикасности рада служби безбедности и навели да ће се и убудуће залагати за побољшање материјалног положаја припадника служби безбедности али и оперативно-техничке опремљености служби безбедности, како би у сваком тренутку биле у могућности да одговоре на задатке из своје надлежности.

Од стране чланова Одбора поздрављено је унапређење сарадње и размена информација са домаћим и страним службама безбедности чиме је омогућена ефикаснија провера података и информација што је допринело већој поузданости процена и у великој мери допринело јачању поверења и сарадње међу агенцијама.

У делегацији Одбора поред председника Одбора мр Игора Бечића, били су и народни посланици чланови и заменици чланова Одбора: Александар Марковић, Горан Пекарски, Илија Животић, Борисав Ковачевић, Душко Тарбук, Јустина Пупин Кошћал и Андријана Аврамов.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2