15. новембар 2022. Учесници састанка

15. новембар 2022. Учесници састанка

Уторак, 15. новембар 2022.

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали са послаником Бундестага

Чланови Одбора за европске интеграције, на челу са заменицом председника Одбора Дубравком Филиповски, са послаником немачког Бундестага др Хендриком Хопенштедом, разговарали су данас о Западном Балкану, Европској унији и мигрантској кризи.


Филиповски је навела да Србији главно спољнополитички није престао да буде чланство у Европској унији и да поред тешкоћа на које Србија наилази у процесу европских интеграција, неће одустати од тога да побољша животни стандард грађанима. Она је истакла да у изазовним временима са којима се сусреће цела Европа, Унија Србији мора послати додатни импулс, као и да региону требају опипљиви потези из ове европске заједнице, по питању њеног проширења. Заменица председница Одбора је подсетила да је Србија процес преговора о чланству започела 2014. године, када је предвиђено да се преговара о 35 поглавља, а да је нова методологија преговора у виду кластера усвојена 2021. године. Укратко је објаснила и надлежности Одбора и Народне скупштине у овом процесу која се тичу контролне улоге у процесу хармонизације домаћег законодавства са законодавством ЕУ. Филиповски је на тему преговора истакла да је 17. октобра 2022. године шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Емануел Жиофре уручио председнику Народне скупштине Извештај Европске комисије о Србији, у ком је оцењен мањи или већи напредак Србије у свим областима осим у усклађивању са заједничком безбедносном и спољном политиком Уније, као и да је 4. новембра одржана седница Одбора за европске интеграције на којој су чланови Одбора расправљали о Извештају, заједно са амбасадором и министарском за европске интеграције, те да ће се о донетим закључцима који су том приликом донети, расправљати и на седници Народне скупштине.

Филиповски је говорила и о дијалогу Београда и Приштине, који стагнира једностраним потезима приштинских Албанаца, који како је нагласила, на дневном нивоу угрожавају мир и стабилност у овом делу Европе. Подвукла је да Србија покушава да уради све што је у њеној моћи како би помогла својим грађанима у Јужној покрајини и да ће наставити да се залаже и да поштује Резолуцију Савета безбедности УН 1244, односно поштовање међународног јавног права и принципа суверенитета и територијалног интегритета држава.

Хопенштед се захвалио члановима Одбора на издвојеном времену, наглашавајући да Немачка подржава интеграције Србије, али и целог Западног Балкана, јер како је рекао Европска унија није потпуна без земаља овог региона. Он је додао да Унија не представља само економски бенефит за земље приступнице, већ заједницу која дели исте вредности по питању мира и демократије. Захвалио се на ставу Србије која је осудила агресију Русије на Украјину и додао да разуме сложену позицију коју Србија има по овом питању. Додао је да су потези Русије недопустиви и да Европа мора бити једногласна по питању увођења санкција Русији.

Филиповски је истакла да је Србија војно неутрална држава и да је за њено руководство изнад свега најбитнији интерес њених грађана. Осврнула се на чињеницу да је Србија земља које је платила високу цену распадом Југославије и прошла трновит пут, који је укључивао и агресију и увођење санкција, те поучена искуством, чврсто стоји иза става да су дијалог и мир једина решења за земље са отвореним питањима.

Посланик Бундестага искористио је прилику да са члановима Одбора разговара и о мигрантској кризи и организованим структурама трговине људима, а чланови Одбора Милан Радин и Горан Милић указали су Хопенштеду на акције Министарства унутрашњих послова који су у протеклом периоду имали више спроведених акција, у којим су се бавили баш овим питањем. Поновили су и да сe Србија озбиљно бави овим питањем и да се мигранти смештају у прихватне, азилне и транзитне центре.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
четвртак, 26. јануар

Цео календар догађаја