3. новембар 2022. Учесници састанка

3. новембар 2022. Учесници састанка

Четвртак, 3. новембар 2022.

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали са амбасадорком Немачке у Србији

Чланови Одбора за европске интеграције, на челу са председницом Елвиром Ковач разговарали су данас у Дому Народне скупштине са амбасадорком Немачке у Србији Њ.Е Анке Конрад.


Ковач је на почетку састанка захвалила амбасадорки на иницијативи за састанак и представила присутне чланове Одбора, а Конрад је истакла да је Одбор за европске интеграције први одбор Народне скупштине са којим је имала изразиту жељу да разговара након свог скорашњег ступања на функцију амбасадора Немачке у Србији.

Конрад је на почетку разговора истакла да Србију види у кругу земаља чланица Европске уније и да је Немачка спремна да пружи активну подршку. Амбасадорка је искористила прилику да пита чланове Одбора како виде Годишњи извештај Европске комисије за Србију за 2022. годину, односно које су по њима приоритетне тачке Извештаја и које су области у којима народни посланици могу дати свој допринос.

Ковач је на интересовање амбасадорке објаснила да је примаран посао Одбора утврђивање степена усклађености предлога закона са тековинама ЕУ. Истакла је да преговоре са Европском унијом води Влада Републике Србије и да Одбор има контролну улогу. Нагласила је да је у претходном периоду дошло до одређеног застоја у раду овог радног тела због распуштања Скупштине, парламентарних избора, те конституисања Народне скупштине и Владе Републике Србије. Додала је да је у међувремену у Скупштину доспео Извештај Комисије, који ће се сутра у присуству министарке за европске интеграције Тање Мишчевић и шефа Делегације Европске уније у Београду Емануелеом Жиофреом расправљати на седници Одбора, а потом донети и предлоге закључака о којима ће се расправљати и на пленуму Народне скупштине.

Саговорници су се сложили да Извештај ЕК представља мапу пута и области којим се треба посветити додатна пажња. Ковач је указала и на чињеницу да се грађанима треба приближити вишеструка корист уласка у Европску унију, с обзиром на тренд опадања подршке грађана процесу интеграција. Амбасадорка се сагласила са изнетим ставом председнице Одбора и додала да без обзира на приступ Европској унији, Србија треба посветити посебну пажњу демократизацији у областима попут владине права, слободе медија и независности правосуђа зарад бенефита самих грађана. Ковач је нагласила да је и у периоду док је Влада РС била у техничком мандату Министарство правде у две радне групе марљиво радило на радним верзијама сета закона који ће наставити процедуру у циљу обезбеђивања независности правосуђа у Србији. Амбасадорка је још једном нагласила да Немачка Србију види као покретача и лидера региона у процесу.

Током састанка присутни чланови Одбора Милан Радин, Дуња Симоновић Братић, Натан Албахари и Ксенија Марковић коментарисали су теме климатских промена, слободе медија, Берлинског процеса и енергетских изазова у наредном периоду.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
четвртак, 26. јануар

Цео календар догађаја