1. новембар 2022. Чланови Одбора за европске интеграције са послаником немачког Бундестага

1. новембар 2022. Чланови Одбора за европске интеграције са послаником немачког Бундестага

Уторак, 1. новембар 2022.

Чланови Одбора за европске интеграције се састали са послаником немачког Бундестага

Председница и чланови Одбора за европске интеграције састали су се данас у Народној скупштини са послаником немачког Бундестага Томасом Хакером, са којим су разговарали о односима Србије и Немачке, перспективама европских интеграција Србије, и о регионалној сарадњи.


Председница Одбора Елвира Ковач је истакла да у овом сазиву Народне скупштине постоји плурализам политичких партија, али да већина народних посланика подржава европске интеграције и додала да је чланство у ЕУ спољнополитички приоритет Србије. Изразила је захвалност Немачкој на разумевању и на континуираној помоћи Србији на њеном европском путу.

Посланик Бундестага Томас Хакер је нагласио да Немачка снажно подржава европске интеграције Србије и остатка Западног Балкана, истичући да су оне кључне за будуће јединство Европе. „Желимо да будемо партнер Србије не само због економских разлога, него и због спољнополитичких, јер заједно треба да направимо основу за креирање заједничке будућности“, нагласио је он.

Ковач је током разговора упознала немачког посланика са надлежностима Одбора за европске интеграције, наводећи широки опсег његовог рада. Навела је и да Одбор активно учествује на регионалним форумима који окупљају чланове одбора за европске интеграције, као и у раду Конференције одбора за европске послове парламената држава чланица Европске уније (КОСАК).

Обавестила је саговорника да ће се ове недеље одржати седница Одбора за европске интеграције на којој ће бити разматран Извештај ЕК о напретку Србије за 2022. годину, где ће бити утврђени предлози закључака поводом разматрања овог Извештаја, као и да ће се наставити са добром праксом да се, након тога, ти предлози закључака разматрају и на седници Народне скупштине.

Састанку је присуствовала и заменица председнице Одбора Дубравка Филиповски, као и чланови Одбора Натан Албахари, Ксенија Марковић, Горан Милић и Милан Радин. Они су у разговору истакли важност подршке коју Немачка пружа европским интеграцијама Србије, али и важност економске сарадње и инвестиција, имајући у виду да је преко 70.000 наших радника запослено у немачким компанијама које послују у Србији.

Чланови Одбора и посланик немачког Бундестага су се сложили да европске интеграције Србије дуго трају, да је битно да стигне позитиван сигнал из ЕУ, али и да је битно даље радити на реформским процесима који обезбеђују даље унапређење правне државе и владавине права.

Саговорници су посебно истакли важност регионалних иницијатива, и регионалне сарадње, која је битна и са аспекта европских интеграција Западног Балкана. Нарочито су истакли важност Берлинског процеса и сложили се да је битно додати и парламентарну димензију овој регионалној иницијативи. Указали су и на значај инцијативе Отворени Балкан.

На састанку је било речи и о дијалогу Београда и Приштине, имајући у виду да то значајно утиче на европске интеграције Србије. Томас Хакер је нагласио да је дијалог важан и изразио очекивање да ће довести до одрживог и прихватљивог решења за обе стране.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
четвртак, 26. јануар

Цео календар догађаја