3. март 2020. Чланови Одбора за европске интеграције Народне скупштине и делегација Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске

3. март 2020. Чланови Одбора за европске интеграције Народне скупштине и делегација Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске

Уторак, 3. март 2020.

Чланови Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије и делегација Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске одржали заједнички састанак

Делегација Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске која борави у посети Републици Србији разговарала је и са члановима Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије. У саставу делегације су Игор Црнадак, председник Одбора, Синиша Бундало и Вања Бајић, чланови Одбора.


Заменица председника Одбора за европске интеграције Елвира Ковач на почетку састанка истакла је да је протекле недеље, тачније 28. фебруара, одржано прво заседање Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Српске. Том приликом су и председници различитих ресорних одбора разговарали са колегама из Народне скупштине Републике Српске, што је била потврда добрих односа два парламента и велики искорак у смислу унапређења сарадње.

„Полазећи од Протокола о сарадњи Народне скупштине Републике Србије и Народне скупштине Републике Српске и Протокола о сарадњи Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије и Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске, који је потписан 6. октобра 2014. године, данас се указала прилика за размену искустава у области усклађивања законодавства са правним тековинама Европске уније и коришћења средстава из фондова Европске уније“, подвукла је Ковач.

Црнадак, председник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске, навео је да се ова посета надовезала на претходну недељу и да се такав ток догађаја одлично одразио на прилику за размену искустава два одбора. Указао је на важност блиске сарадње са два одбора и на потребу интензивирања ове сарадње, те је позвао колеге из Републике Србије у посету Републици Српској чим Народна скупштина буде конституисана након предстојећих избора.

Црнадак је истакао значај досадашњег искуства које Република Србија и Одбор за европске интеграције имају у процесу европских интеграција, а које би могло бити од користи у раду њиховог Одбора. Као заједничку тему, шеф делегације истакао је јачање контролне улоге парламента и информисања јавности о овом процесу, што би допринело приближавању процеса грађанима. Чланови делегације из Републике Српске интересовали су се и за пресек онога шта је урађено у овом мандату, као и који су следећи кораци Одбора када је у питању процес европских интеграција.

Ковач је истакла да је стратешки циљ Републике Србије чланство у Европској унији и навела да је најзначајнија улога Одбора оцена усклађености националног законодавства са правним тековинама Европске уније и контролна улога у процесу преговора о приступању Републике Србије Европској унији. Додала је и то да Одбор има бројне активности на нивоу парламентарне дипломатије и истакла редовне сусрете са парламентарцима из држава чланица ЕУ и са колегама из региона. Истакла је значајну улогу Националног конвента о ЕУ у процесу преговора, као форума који окупља преко 700 невладиних организација.

У даљем разговору представника два одбора истакнуто је да је и сама Европска унија претрпела велике промене у последње четири године, што се одражава и на Западни Балкан.

У разговору су учествовали и народни посланици, чланови Одбора за европске интеграције, Душица Стојковић, Звонимир Ђокић, Дубравка Филиповски, Александар Шешељ и Гордана Чомић, а чланови Одбора дали су своју пуну подршку Босни и Херцеговини за добијање статуса кандидата за чланство у Европској унији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 10. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја