5. децембар 2018. Чланови Одбора за европске интеграције у разговору са делегацијом Парламента Грузије

5. децембар 2018. Чланови Одбора за европске интеграције у разговору са делегацијом Парламента Грузије

Среда, 5. децембар 2018.

Чланови Одбора за европске интеграције састали се са делегацијом Парламента Грузије

Председница Одбора за Европске интеграције Парламента Грузије Тамар Кулордава нагласила је да сусрет са делегацијом Народне скупштине сматра изузетно важним, јер Србија представља пример добре праксе у процесу евроинтеграција, кроз који Грузија може да учи и да се упозна са изазовима који је очекују на њеном европском путу.


Она је истакла да чак 80 одсто грађана Грузије подржава идеју придруживања Европској унији и да је Грузија одлучна да спроведе неопходне реформе и припреме за тај процес. Кулордава се осврнула и на ситуацију са којом се та земља суочава на територији Јужне Осетија и Абхазије и изразила захвалност Србији на пруженој подршци територијалном интегритету Грузије.

Члан Одбора Душица Стојковић упознала је делегацију Грузије са делокругом рада Одбора за европске интеграције, као и са током евроинтеграција, са акцентом на преговарачка поглавља која су до сада затворенa и нагласила да до краја године Србију очекује отварање два нова поглавља.

Она се захвалила Грузији на чврстом и постојаном ставу у непризнавању самопроглашене независности Косова и Метохије и осврнула се на новонастале проблеме након одлуке Приштине да уведе 100% таксе на производе из Србије на том делу српске територије.

Члан Одбора Гордана Чомић поручила је колегама грузијског Парламента да без обзира на тренутни статус у процесу евроинтеграција, направе сопствени план акције и приступе му из позиције статуса кандидата и спремни дочекају тај тренутак.

Учешће у састанку узео је и члан Одбора Драган Шормаз, који је истакао да Грузија и Србија треба да удруже снаге у борби за интересе својих грађана, посебно у комуникацији са Бриселом.

Стојковић је закључила састанак речима да се солидарност на европском плану стално испитује, показује и доказује кроз парламентарну сарадњу и да је управо сусрет делегација српског и грузијског парламента доказ солидарности и добре сарадње две земље.

Састанку су присуствовали и Звонимир Ђокић, Оливера Пешић и Весна Јовановић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
среда, 6. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја