23. мај 2017. Чланови Одбора за европске интеграције са делегацијом Одбора за уставна питања Европског парламента

23. мај 2017. Чланови Одбора за европске интеграције са делегацијом Одбора за уставна питања Европског парламента

Уторак, 23. мај 2017.

Чланови Одбора за европске интеграције Народне скупштине састали се са делегацијом Одбора за уставна питања Европског парламента

Чланови Одбора за европске интеграције Народне скупштине састали су се у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за уставна питања Европског парламента, са којима су разговарали о процесу приступања Републике Србије Европској унији.


Заменица председника Одбора Елвира Ковач истакла је да је стратешки циљ Србије чланство у Европској унији, као и да Народна скупштина има значајну улогу у процесу усклађивања националног законодавства са европским правним тековинама. Ковач је нагласила да је Србија свесна да обавезе које произилазе из процеса приступања захтевају промене важећег Устава Републике Србије и закључила да се до самог приступања очекују најмање две измене Устава, као и референдум о чланству у Европској унији. Додала је да се измене пре свега односе на успостављање потпуне независности правосуђа, као и регулисање права и слобода припадника националних мањина, што је предвиђено Акционим планом за поглавље 23, док се друга измена очекује након завршетка преговора, пред само приступање Унији, а односиће се на уношење преамбуле о чланству у Европској унији у Устав Републике Србије.

Чланови Одбора за европске интеграције захвалили су се на подршци Европске уније Србији и изразили наду да ће у наредном периоду, до краја малтешког председавања Европском унијом, Србија отворити још два преговарачка поглавља. Уједно, представници опозиције изразили су наду у што скорије регулисање независности правосуђа, кроз уставне промене.

Чланови делегације Европског парламента предвођени шефом делегације Ђерђом Шопфлином информисали су се око улоге Народне скупштине и њених радних тела у процесу преговора, као и наредних корака које очекују Србију у овом процесу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 2. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја