6. децембар 2016. Чланови Одбора за европске интеграције у разговору са делегацијом Републике Молдавије

6. децембар 2016. Чланови Одбора за европске интеграције у разговору са делегацијом Републике Молдавије

Уторак, 6. децембар 2016.

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали са делегацијом Републике Молдавије

Председница и чланови Одбора за европске интеграције састали су се, у Дому Народне скупштине, са делегацијом Републике Молдавије и разговарали о процесу европских интеграција, интерпарламентарној и регионалној сарадњи.


Мариника Тепић, председница Одбора, упознала је делегацију Молдавије са тренутним стањем процеса европских интеграција у Републици Србији и навела да се очекује отварање нова три поглавља 5, 25 и 26, до краја године, с тим да се за поглавља 25 и 26 очекује да ће одмах по отварању бити и затворена, јер се ради о поглављима у којима нема посебних правних тековина ЕУ. Тепић је истакла и да су поглавља 23 и 24 суштинска поглавља у процесу интеграција, али и да је поглавље 35 од специфичног значаја за Републику Србију, јер се, између осталог, односи на Бриселски споразум, односно преговоре Београда и Приштине. Председница Одбора упознала је саговорнике са начином рада Одбора, наглашавајући да Одбор сарађује са Националним конвентом о Европској унији, који чине око 700 невладиних организација. Додала је и да поред бројних посланичких група пријатељства у Народној скупштини, не постоји ПГП са Молдавијом, а с обзиром да је један од начина за унапређење сарадње две земље управо контакт између народних посланика, Тепић је најавила покретање иницијативе за оснивање ПГП са Молдавијом.

Данијела Морари, заменица министра спољних послова и европских интеграција Републике Молдавије, истакла је да постоји простор за учвршћивање билатералних односа двеју земаља и да Република Молдавија може много да научи од Србије у процесу евроинтеграција. Морари је навела да се Молдавија налази у процесу преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању Европској унији, и да је искуство које Република Србија има по том питању драгоцено за Молдавију. Додала је и да се Молдавија суочава са изазовом како процес евроинтеграција приближити грађанима, као и да се ради на стратегији комуникације са невладиним сектором.

Саговорници су се сложили да иницијативе за сарадњу двеју република треба капитализовати на нивоу парламената, али и на осталим нивоима, а Морари је најавила да ће ПГП са Србијом у оквиру Парламента Молдавије упознати са детаљима одржаног састанка.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
понедељак, 27. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја