26. септембар 2016. Удружење бивших посланика ЕП у посети одборима за европске интеграције и за спољне послове

26. септембар 2016. Удружење бивших посланика ЕП у посети одборима за европске интеграције и за спољне послове

Понедељак, 26. септембар 2016.

Чланови одбора за европске интеграције и за спољне послове са делегацијом Удружења бивших посланика Европског парламента

Чланови одбора за европске интеграције и за спољне послове разговарали су данас са делегацијом Удружења бивших посланика Европског парламента, коју предводи Жан-Вилем Бертен (Jan-Willem Bertens).


Председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић истакла је да делегација Удружења бивших посланика представља слику Европског парламента у малом, као и да се нада да ће српски посланици бити у прилици да следе њихово искуство живљења и рада у заједници европских народа, чему Србија као држава тежи. Она је укратко представила улогу Народне скупштине и Одбора у процесу европских интеграција, посебно у светлу утврђивања преговарачких позиција по поглављима, нагласивши сарадњу са Националним конвентом за ЕУ. Тепић је подсетила да у овом сазиву Народне скупштине постоје и посланици европскептичних странака, оценивши то као добру прилику за суочавање мишљења и укрштање аргумената за и против европских интеграција.

„Дубоко сам уверена да и они који припадају европскептичној опозицији деле европске вредности и желе уређену државу у којој су људска права неприкосновена, у којој се спроводе антикорупцијске мере, што уз мир и стабилност јесу вредности на којима почива ЕУ“, навела је Тепић.

Председница Одбора за европске интеграције подсетила је на надзорну улогу Народне скупштине над применом и спровођењем онога што је садржано у преговарачким поглављима, и истакла значај интензивирања парламентарне дипломатије.

Жан-Вилем Бертен, који предводи делегацију Удружења, истакао је да бивши посланици Европског парламента корите своје искуство у јачању парламентарне демократије и промовишу дебату о будућности ЕУ. Он је истакао да свих 16 чланова делегације, из седам европских земаља, разумеју улогу парламента у процесу приступања Унији, као и да њихова посета долази у кључном моменту за Србију. Бертен је поздравио отварање поглавља 23 и 24, као најзначајнијих у преговарачком процесу и истакао да су поносни што је Европски парламент на страни Србије у овом процесу.

Чланови одбора за европске интеграције и спољне послове поручили су да је спољнополитички приоритет Србије чланство у ЕУ, као и да је свака врста подршке Србији, али и региону, на том путу важна.

У изузетно садржајној двочасовној дискусији, саговорници су се сложили да је за превазилажење свих изазова у Унији данас потребно јединство и у том светлу разменили мишљења о политици проширења Уније, ефектима Брегзита, мигрантској кризи, забринутости због нарастања тероризма, али и односима Србије и Русије, разлозима за евроскептицизам у Србији, борби против дискриминације, реформском процесу и стварању повољног амбијента за инвестиције.

Састанку су испред Одбора за европске интеграције, поред председнице Тепић, присуствовали и чланови Звонимир Ђокић, Хаџи Милорад Стошић, Жарко Мићин, Гордана Чомић, Елвира Ковач, Весна Марковић и Муамер Бачевац, а испред Одбора за спољне послове чланови Дијана Вукомановић и Санда Рашковић Ивић. Састанку је присуствовао и председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија Владимир Орлић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31