25. септембар 2013. Чланови Одбора за европске интеграције у разговору са парламентарном делегацијом Данске

25. септембар 2013. Чланови Одбора за европске интеграције у разговору са парламентарном делегацијом Данске

Среда, 25. септембар 2013.

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали са парламентарном делегацијом Данске

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали су данас, у Дому Народне скупштине, са делегацијом Одбора за европске послове Парламента Данске коју је предводила председница тог Одбора Ева Хансен.


Чланови данске парламентарне делегације интересовали су се за процес спровођења реформи у Србији у светлу будућих преговора о чланству у ЕУ, улози Народне скупштине у том процесу, као и за однос Србије према питању Косова и Метохије.

Председница Одбора за европске интеграције Наташа Вучковић захвалила се члановима данске делегације на подршци коју Данскa пружа Србији на путу ка Европској унији. Она је поменула да је данас у Бриселу почео технички дијалог о чланству у ЕУ. Вучковић је додала да је ССП почео са пуном применом 1. септембра и истакла да је један од приоритета очување досадашњих резултата који су постигнути, међу којима је и очување безвизног режима са европским земљама.

Представљајући будуће активности Народне скупштине, председница Одбора за европске интеграције обавестила је саговорнике да је у припреми Нацрт резолуције којом ће се дефинисати улога Народне скупштине у процесу преговора са ЕУ. Она је навела да је важно дефинисати улогу, не само Одбора за европске интеграције, већ и других скупштинских одбора у овом процесу. Важну улогу у процесу преговора треба да има и цивилно друштво, навела је Вучковић.

Учествујући у разговору, чланови Одбора за европске интеграције Владимир Илић, Миланка Карић, Јелена Триван и Драган Шормаз истакли су чврсто опредељење наше земље за пуноправно чланство у ЕУ. Чланови Одбора указали су и на значај примене Бриселског споразума и поштовања права свих грађана на КиМ. Кључне области у којима је потребна реформа у процесу преговора, како су навели чланови Одбора, биће правосуђе, борба против организованог криминала, привреда и пољопривреда.

Састанку су присуствовали и чланови Одбора Ласло Варга и Карољ Чизик.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5