4. март 2020. Чланови Одбора за дијаспору и Србе у региону са делегацијом Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске

4. март 2020. Чланови Одбора за дијаспору и Србе у региону са делегацијом Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске

Среда, 4. март 2020.

Чланови Одбора за дијаспору и Србе у региону на састанку са делегацијом Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске

Чланови Одбора за дијаспору и Србе у региону састали су се у Дому народне скупштине са делегацијом Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске, која борави у званичној посети Републици Србији, а коју предводи председник Одбора Игор Црнадак.


Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта указао је да је међупарламентарна сарадња битна карика регионалне стабилности, те изразио уверење да треба наставити са праксом размене искустава и мишљења о свим питањима значајним за српски народ на овим просторима. Он је истакао да се Одбор, између осталог, бави очувањем веза Срба у региону и поштовањем њихових права, очувањем етницитета и културног идентитета нашег народа, као и стварањем услова за повратак избеглих Срба у места претходног пребивалишта и заштиту њихових права.

„Одбор за дијаспору и Србе у региону настоји да својим активностима, а у оквиру својих надлежности, допринесе ефикаснијем решавању проблема нашег народа на овим просторима, при чему бих посебно истакао значај културе сећања. Настојимо да подстичемо надлежне државне органе извршне власти да што већу пажњу посвете овом изузетно важном националном питању“, нагласио је Линта.

Према његовим речима, председник Србије Александар Вучић направио је велики искорак када је реч о помоћи српском народу у региону, подсетивши да су 63 општине у Републици Српској добиле одређену врсту помоћи наше земље. Линта се осврнуо и на недавно одржану седницу Комисије за сарадњу два парламента, напоменувши да је важно да се та сарадња учврсти и прошири, као и да се договоре заједничке активности.

„Питање положаја и перспективе Срба у региону све више добија на значају, а наш задатак је да се усмеримо на политику јачања културног и духовног јединства српског народа на овим просторима“, поручио је Линта.

Председник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске Игор Црнадак рекао је да су дипломатски односи Републике Србије и Републике Српске на изузетно високом нивоу, те додао да је организовањем прве седнице Комисије за сарадњу два парламента начињен важан корак за даље унапређење односа.

„Нама је веома значајна подршка коју Србија пружа Републици Српској у борби да очува оно што је предвиђено Дејтонским мировним споразумом и на томе смо веома захвални“, подвукао је Црнадак.

Састанку је присуствовала и заменица председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Мирјана Драгаш, као и чланови Александар Марковић, Александар Чотрић и Блажа Кнежевић. Посланици су дали предлоге о могућим облицима будуће сарадње, истичући да су међународни сусрети и размена информација, изналажење метода и средстава за остваривање заједничких циљева, као и тражење међународних пријатеља од посебног значаја за српски народ.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
среда, 31. мај

Цео календар догађаја