Среда, 26. јануар 2011.

Чланови Одбора за финансије разговарали са делегацијом ММФ-а

Чланови Одбора за финансије разговарали су данас у Народној скупштини са делегацијом Међународног монетарног фонда о питањима фискалне одговорности и процесу реформе јавних финансија у Србији.Чланови Одбора за финансије разговарали су данас у Народној скупштини са делегацијом Међународног монетарног фонда о питањима фискалне одговорности и процесу реформе јавних финансија у Србији.

Заменица председника Одбора Бранка Љиљак истакла је, поздрављајући делегацију ММФ-а, да je питање фисклане одговорности једна од најзначајнијих тема данас у Србији, али и да не представља новину за народне посланике, с обзиром да је Народна скупштина недавно усвојила Закон о буџетском систему у коме су садржане одреднице фисклане одговорности. Она је додала да Министарство финансија треба да добије подршку за спровођење фисклане одговорности у држави, како би се дошло до стабилности у јавним финансијама.

Шеф делегације и заменик директора сектора за међународне послове ММФ-а Ричард Хјуз (Richard Huges) истакао је да је, након усвајања закона који регулишу питање фискалне одговорности, парламент добио у овом процесу другачију и важнију улогу. Он је са члановима Одбора за финансије разменио мишљења о ефектима увођења фискалне одговорности и учешћу Народне скупштине у буџетском процесу, наводећи да је кључни изазов за будућност представљање фисклане стратегије парламенту, као основ за доношење буџета за наредну годину.

Члан Одбора за финансије Влајко Сенић истакао је да, имајући у виду висину и структуру буџетског дефицита, реформа јавних финансија у Србији мора ићи упоредо са реформом јавног сектора. Само усвајање и поштовање квантитативних показатеља, само по себи, није гарант квалитета трошења новца. Он је оценио да принципе са централног нивоа морамо применити и на локални ниво и јавна предузећа, посебно имајући у виду процес децентрализације у Србији.

У даљем разговору са члановима Одбора за финансије чланови делегације ММФ-а изнели су своја искуства из рада са одборима за финансије америчког Конгреса и неких европских парламената истакавши важност улоге одбора за финансије, информација којима они располажу и односом са институцијама као што су Државна ревизорска институција и Фискални савет. Посебна пажња у разговору била је посвећена реформи јавног сектора и пензионог система, као и односу Одбора за финансије са ДРИ и Фискланим саветом.

Разговору са делегацијом ММФ-а присуствовали су поред заменице председника Одбора Бранке Љиљак и чланови Одбора Влајко Сенић, Бранислав Јовановић, Балинт Пастор, Милан Вучковић, Михајло Пурић и Милорад Буха.

Делегацију ММФ-а, која борави у Србији на позив Министарства финансија, чинили су поред Ричарда Хјуза (Richard Huges) и Брајан Олден (Brian Olden), Пет Ула (Pat Ulla), Бери Андерсон (Barry Anderson), Ева Јенкнер (Eva Jenkner) и резидентни представник MMF-a Богдан Лисоволик (Bogdan Lissovolik).Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5