23. септембар 2013. Чланови Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду и Одбора за заштиту животне средине на састанку са представницима локалне самоуправе Суботице

23. септембар 2013. Чланови Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду и Одбора за заштиту животне средине на састанку са представницима локалне самоуправе Суботице

Среда, 25. септембар 2013.

Чланови Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду и Одбора за заштиту животне средине разговарали са представницима локалне самоуправе Суботице

Чланови Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду и Одбора за заштиту животне средине разговарали су, 23. и 24. септембра на Палићу, са представницима локалне самоуправе Суботице о проблемима са којима се Суботица суочава у области пољопривреде и заштите животне средине.


Састанак је отворио градоначелник Суботице Модест Дулић који је говорио о пољопривредној производњи, као веома значајној привредној грани Суботице, туристичком потенцијалу Палића и плановима за решавање питања загађења језера Палић.
Представници локалне самоуправе упознали су чланове два одбора са конкретним проблемима локалних пољопривредника и начином коришћења, уређења и заштите државног пољопривредног земљишта у Суботици. Чланови Градског већа Суботице говорили су о јавном позиву за остваривање права пречег закупа пољопривредног земљишта у државној својини који треба да буде униформан за све учеснике. Потребно је доношење подзаконских аката и давање већих овлашћења локалним самоуправама за склапање уговора о закупа, навели су представници локалне самоправе. На састанку се говорило и о нерешеном проблему коришћења пољопривредног земљишта од стране верских заједница. Такође је указано на потребу интензивније комуникације између Републичког геодетског завода и локалних самоуправе у смислу усклађивања култура и класа земљишта у катастру у тренутку промене намене земљишта, о потреби подизања ветрозаштитиних обода и уништавању алергених биљака које расту на незаштићеним подручјима.
На састанку је покренуто питање санације језера Палић и плана развоја туристичког парка Палић. Указано је на потребу сарадње локалне самоуправе са Министраством пољопривреде, шумарства и водопривреде и израда мастер плана за санацију језера.
Председница Одбора за заштиту животне средине Милица Војић Марковић интересовала се да ли постоји пројекат за санацију језера Палић, која је процедура одобравања пројекта и решавања извора финансирања пројекта. Чланови Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Арпад Фремонд, Карољ Чизик, Снежана Богосављевић Бошковић, Ружица Игић и Синиша Лазић покренули су питање обрађивања пољопривредног земљишта које користе верске заједнице и указали на проблем коришћења земљишта без накнада. Чланови одбора навели су и да је потребно решити проблем канала Тиса-Палић, интересовали се за мере којима се подржава сточарска производња, као да ли постоје подстицаји за развој сточарске производње. Чланови одбора су поставили и питање регистрације објеката за сточарску производњу и критеријума за регистрацију пољопривредних газдинстава у Сомбору и њиховог утицају на животну средину у градским подручјима.
Чланови два одбора, представници локалне самоуправе и невладиних организација указали су на потребу ближе сарадње локалних власти и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, посебно укључивање свих заинтересованихс страна у процес израде нацрта закона који се израђују на нивоу радних група.
На састанку су, поред чланова одбора и представника локалне самоуправе, учествовали и представници Управе за пољопривредно земљиште и Управе за ветерину, Агенције за заштиту животне средине, Републичке водопривредне инспекције, Републичке дирекције за воде, невладиних организација и представници локалних пољопривредних произвођача.
Састанак је одржан уз подршку пројекта Јачање надзорне функције и јавности рада Народне скупштине Републике Србије, који спроводе Програм уједињених нација за развој (УНДП) и Народна скупштина, а финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ).Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
уторак, 17. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја