18. април 2018. Чланови одбора Народне скупштине разговарали са члановима Пододбора за будуће безбедносне и одбрамбене капацитете ПС НАТО

18. април 2018. Чланови одбора Народне скупштине разговарали са члановима Пододбора за будуће безбедносне и одбрамбене капацитете ПС НАТО

Среда, 18. април 2018.

Чланови одбора Народне скупштине разговарали са члановима Пододбора за будуће безбедносне и одбрамбене капацитете ПС НАТО

Чланови сталне делегације Народне скупштине у ПС НАТО, чланови одбора за спољне послове, за одбрану и унутрашње послове и за европске интеграције, разговарали су у Народној скупштини са делегацијом Пододбора за будуће безбедносне и одбрамбене капацитете Парламентарне скупштине НАТО (ПС НАТО), која борави у званичној посети Републици Србији.


Председник Пододбора за будуће безбедносне и одбрамбене капацитете ПС НАТО Жоао Ребело истакао је одличну сарадњу са делегацијом Народне скупштине у ПС НАТО, и нагласио да је српска делегација веома активна у раду ове међународне парламентарне организације.

Шеф делегације Народне скупштине у ПС НАТО Драган Шормаз, изражавајући задовољство посетом делегације ПС НАТО, навео је кључну улогу Србије у региону Западног Балкана. Шормаз је оценио да је сарадња Народне скупштине са ПС НАТО на највишем нивоу.

Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић представио је рад и надлежности овог одбора Народне скупштине, посебно се осврћући на важност парламентарне димензије спољне политике. Спољнополитички приоритет наше државе је чланство у ЕУ и Народна скупштина даје пун допринос на путу чланства, нагласио је Обрадовић. Он је указао саговорницима и да је највећи изазов европских интеграција Србије питање Косова и Метохије и додао да Београд показује добру вољу да се проблеми односа са Приштином реше дијалогом, потписавши пре пет година Бриселски споразум, док албанска страна не ради на примени споразума и да још увек није формирана Заједница српских општина.

Заменик председника Одбора за одбрану и унутрашње послове Марко Ђуришић, представљајући рад овог одбора, нагласио је да се, поред законодавне активности, акценат ставља и на јачање надзорне улоге и контролу рада извршне власти. Ђуришић је истакао и да Народна скупштина даје свој допринос глобалном миру, усвајањем одлука о учешћу Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама Уједињених нација и Европске уније.

Председник Одбора за европске интеграције Ненад Чанак је истакао да је питање чланства Србије у ЕУ приоритетно и да у Народној скупштини постоји сагласност народних посланика да је интерес грађана Србије прикључивање Европској унији. Чанак је истакао да је од 35 преговарачких поглавља 12 отворено, да је пет спремно за отварање и да овај Одбор и Народна скупштина улажу напоре да процес придруживања иде што брже и ефикасније.

Током састанка, народни посланици су са члановима делегације ПС НАТО разговарали о сарадњи у борби против глобалних изазова безбедности као што су миграције, тероризам, организовани криминал, трговина људима и о сајбер безбедности. Било је речи и о развоју војних снага Србије у оквиру Партнерства за мир, војној неутралности Србије, и економским односима са земљама ЕУ, Кином и Русијом.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5