26. април 2012. године Учесници Десете конференције председника парламената Јадранско-јонске иницијативе

26. април 2012. године Учесници Десете конференције председника парламената Јадранско-јонске иницијативе

Четвртак, 26. април 2012.

Одржана Десета конференција председника парламената Јадранско-јонске иницијативе

Десета конференција председника парламената Јадранско-јонске иницијативе, на тему „Улога парламената у развоју регионалне сарадње“, одржана је данас у Дому Народне скупштине.


Конференцију, која се одржава у оквиру председавања Србије Јадранско-јонском иницијативом од јунa 2011. године до маја 2012. године, отворила је председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић.
Учесницима конференције су се обратили председавајући Представничког Дома парламента БиХ Милорад Живковић, председник Парламента Црне Горе Ранко Кривокапић, председник Државног збора Словеније Грегори Вирант, председник Одбора за спољне послове Хрватског Сабора Милорад Пуповац, члан Представничког дома парламента Италије Роберто Антонионе и генерани секретар Јадранско-јонске иницијативе Фабио Пиљапоко. Они су изразили уверење да ће парламентарна димензија Јадранско-јонске иницијативе додатно ојачати развој регионалне сарадње. Оценили су да је ова конференција, на којој ће учесници кроз вођење конструктивног дијалога и размену мишљења тражити одговоре на савремене изазове који се налазе пред државама региона, од великог значаја и користи за све државе јадранског и јонског региона. Учесници конференције изразили су уверење и да ће међупарламентарна сарадња у оквиру Јадранско-јонске иницијативе дати позитиван допринос интензивирању процеса европских интеграција држава западног Балкана.
Потпредседник Народне скупштине Никола Новаковић обавестио је учеснике конференције да ће предлози закључака са Десете конференције председника парламената Јадранско-јонске иницијативе бити достављени на разматрање и усвајање свим учесницима и оценио је да ће тиме регионална парламентарна сарадња бити подигнута на још виши ниво, какав и заслужује.
Конференцији су присуствовали представници парламената седам држава Јадранско-јонске иницијативе: Босне и Херцеговине, Црне Горе, Грчке, Хрватске, Италије, Словеније и Србије.
Јадранско-јонска иницијатива је регионална мултилатерална иницијатива, основана 2000. године у Анкони, са циљем унапређења регионалне сарадња међу државама јадранског и јонског региона. Окупља осам држава: Албанију, Босну и Херцеговину, Хртватску, Грчку, Италију, Црну Гору, Србију и Словенију.
У оквиру међупарламентарне сарадње организују се ad hoc скупови на највишем нивоу, једанпут годишње у земљи која председава иницијативом. Република Србија председава Јадранско-јонском иницијативом у периоду од јуна 2011. године до маја 2012. године, а од 1. јуна 2012. године, председавање преузима Република Словенија.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
среда, 6. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја