25. мај 2021. Учесници састанка

25. мај 2021. Учесници састанка

Уторак, 25. мај 2021.

Садашњи српско-мађарски односи најбољи у историји – закључили на састанку председник Посланичке групе пријатељства са Мађарском и амбасадор Мађарске у Србији

Председник Посланичке групе пријатељства са Мађарском Предраг Рајић и чланови Групе, разговарали су данас у Народној скупштини са амбасадором Мађарске у Србији Њ.Е. Атилом Пинтером о историјски добрим односима две државе, без отворених питања.


Председник ПГП са Мађарском Предраг Рајић истакао је да су српски и мађарски народ, два наизглед потпуно различита народа, а да су заправо током историје имали сличну судбину – били су мете освајача, којима су пружали снажан отпор. Несугласице током 19. и 20. века, проистичу из тога што се нису поклапали интереси великих сила, које смо сматрали својим савезницима, навео је Рајић.

Ситуација последњих година је значајно промењена, првенстевно захваљујући лидерима две државе, председнику Србије Александру Вучићу и премијеру Мађарске Виктору Орбану, истакао је он и додао да сада Србија и Мађарска имају политичку и економску сарадњу на највишем нивоу. Успешна економска сарадња се најбоље огледа кроз заједничке ИПА пројекте прекограничне сарадње, нагласио је председник ПГП са Мађарском.

Рајић је навео и да наше две државе немају отворених питања, и да упркос томе што је Мађарска признала једнострано проглашену независност тзв. државе Косово, она остаје уздржана од гласања за пријем тзв. Косова у међународне организације, и тако подржава легитимне интересе Србије.

Он је навео и да је спољнополитички приоритет Србије чланство у ЕУ, као и да је данас Мађарска наш најбољи адвокат у ЕУ и да ничим не условљава Србију за њено чланство.

Амбасадор Мађарске у Србији Атила Пинтер сложио се да су односи две државе на историјски највишем нивоу, без отворених питања, што отвара простор за развој сарадње на пољима економије, културе, образовања и спорта. Економија има велики значај у нашим односима, истакао је амбасадор Пинтер и навео да је током претходне године, у доба пандемије изазване корона вирусом, Мађарска једино са Србијом имала раст робне размене од 3,7 одсто. Последњих година, не само велике мађарске компаније, већ и мала и средња предузећа из Мађарске инвестирају у Србији, навео је Пинтер и указао да за то имају подршку Владе Мађарске у износу од 160 милиона евра. Укупне инвестиције Мађарске у Србију у претходној години износиле су 500 милиона евра, истакао је амбасадор.

Када је реч о сарадњи у области образовања, Атила Пинтер је навео да сваке године мађарска Влада обезбеђује стипендије за 45 студената из Србије, и да увек постоји значајно интересовање младих за студирање у Мађарској.

Саговорници су се сложили и да Србија и Мађарска представљају шампионе у Европи у вакцинисању против корона вируса, што отвара простор за скорију размену посета делегација посланичких група пријатељства два парламента.

Састанку је присуствовало и 52 члана ПГП са Мађарском, који су показали значајан интерес за даље унапређење сарадње две државе и њихових парламентараца, а предсеник Групе Предраг Рајић је истакао да ова Група има 85 чланова и да је по бројности међу првих десет посланичких група пријатељстава у Народној скупштини.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
недеља, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја