Уторак, 18. мај 2010.

Одржана трибина о сарадњи посланика и грађана

У оквиру семинара за асистенте на раду у канцеларијама за комуникацију народних посланика са грађанима, 18. маја 2010. године у Дому Народне скупштине одржана је трибина о сарадњи посланика и грађана.У оквиру семинара за асистенте на раду у канцеларијама за комуникацију народних посланика са грађанима, 18. маја 2010. године у Дому Народне скупштине одржана је трибина о сарадњи посланика и грађана.

Семинар и трибина организовани су у оквиру пилот пројекта јачања односа парламента са локалном заједницом, чији је циљ повећање транпарентности парламента и побољшање сарадње парламента и грађана кроз директну комуникацију посланика са грађанима. Овај пројекат покренуо је Национални демократски институт (NDI) 2009. године и спроводи се у сарадњи са Народном скупштином, уз финансијску помоћ USAID-a.

У раду трибине учествовали су народни посланици, представници NDI из Србије и Македоније, асистенти на раду у канцеларијама за комуникацију народних посланика са грађанима, представници стручне службе Народне скупштине, студенти ФПН и студенти стажисти у Народној скупштини,.

Учеснике трибине поздравила је, у име председнице Народне скупштине проф. др Славице Ђукић-Дејановић и у своје име Јудита Поповић, потпредседница Народне скупштине. Указала је на значај непосредног контакта народних посланика са грађанима и изнела искуства из рада Канцеларије за комуникацију посланика и грађана у Зрењанину.

Генерални секретар Народне скупштине Вељко Одаловић је, обраћајући се учесницима трибине, говорио о улози канцеларија на успостављању директне везе народних посланика и грађана и истакао да ће Народна скупштина наставити сарадњу са NDI не само на овом пројекту.

Директор програма Националног демократског института (NDI) у Србији Томас Кели (Thomas Kelly) захвалио је народним посланицима који су учествовали у реализацији овог пројекта и нагласио да јако пратнерство и сарадња NDI и парламента има за циљ јачање представничке и законодавне функције скупштине, као и прибижавање парламента грађанима.

У уводном излагању доц. др Славиша Орловић са Факултета политичких наука истакао је значај партнерства посланика и грађана, јер доприноси развоју демократије и побољшава представу о значају који има Народна скупштина у друштву. Орловић је такође оценио да дијалог парламента и грађана мора бити сталан и отворен.

О свом ангажовању у канцеларијама за комуникацију народних посланика са грађанима у Лозници, Лесковцу, Новом Пазару и Зрњанину годворили су народни посланици Михаило Пурић, Снежана Стојановић-Плавшић, Мунир Потурак и Јелена Травар-Миљевић.

Учесницима трибине обратили су се и представници NDI из Македоније који су говорили о искуствима у имплементацији овог пројекта у Македонији, где су отворене 53 канцеларије за комуникацију посланика са грађанима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2