Уторак, 25. септембар 2007.

Четврта седница Одбора за просвету

Одбор за просвету је на седници од 25. септембра обавио договор о сарадњи Одбора и Министарства за просвету и упознао се са планираним активностима Министарства.Одбор за просвету је на седници од 25. септембра обавио договор о сарадњи Одбора и Министарства за просвету и упознао се са планираним активностима Министарства.

Седници је председавао председник Одбора др Зоран Шами.

Министар за просвету др Зоран Лончар је истакао да ће се просветна политика ослањати на три кључна опредељења.Поћиће се од тога да је реч о систему од стратешког значаја, који има дугу и добру традицију и да ће се пажљиво осмислити постепена реформа школства и образовања.

Полазећи од ових опредељења, по речима Лончара, Министарство ће припремати стратегију развоја просвете, чији је циљ да јасно дефинише правце развоја просвете у дужем периоду, а најмање у наредних десет година. Лончар је предложио да у припреми стретегије учествује и један члан овог Обора, што је Одбор подржао.

Значајан сегмет предстојећег рада Министарства биће и законодавна активност. У припреми су предлози закона о предшколском васпитању и образовању, о уџбеницима и о ученичком стандарду, као и измене Закона о основама система образовања и васпитања, који ће бити достављени у процедуру за јесење скупштинско заседање.

Приоритетан задатак је и планирање буџета Министарства у 2008. години, уз предлоге и сугестије овог скупштинског тела и других корисника.

Народни посланици су, у дискусији која је уследила, изнели више предлога и сугестиуја, а сви учесници су сагласни да је потребна свакодневна сарадња и комуникација са Министарством. Министар Лончар је упознат и са иницијативом народних посланика да се у буџету за следећу годину предвиде средства за набавку уџбеника са све ученике основних и средњих школа у Србији ( који би их добили бесплатно), како би се почела остваривати идеја да је образовање инвестиција, а не потрошња.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5