Недеља, 24. децембар 2006.

Одржана завршна манифестација „Српски тролист“

Председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић отворио је данас завршну манифестацију под називом «Српски тролист» којом Матица исељеника Србије обележава 150 година од рођења Николе Тесле и Стевана Стојановића Мокрањца и 200 година од рођења Јована Стерије Поповића.Председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић отворио је данас завршну манифестацију под називом «Српски тролист» којом Матица исељеника Србије обележава 150 година од рођења Николе Тесле и Стевана Стојановића Мокрањца и 200 година од рођења Јована Стерије Поповића.

Председник Марковић је у свом обраћању истакао да се данас налазимо на крају једне године на чијем смо почетку сви били забринути и питали се јесмо ли достојни да на адектаватн начин обележимо три годишњице од рођења наших великана. «Ми смо и раније имали Матицу исељеника, али нисмо имали Србију као самосталну државу. Данас имамо Србију као самосталну државу и после 103 године уставну гаранцију да држава Србија мора да брине о својим грађанима који живе ван ње и то у оним начелима Устава која се најтеже мењају и дај Боже да се никада не промене», истакао је председник Маровић. Он је додао да Србија мора да почне да слави годишњице рођења оних људи који су знали да из оскудне и сурове стварности препознају заједничку вредност, претворе је у свој сан и пронађу начин да тај сан поделе са другима и претворе га у заједничко добро, а наша обавеза је да га ми данас и убудуће чувамо.

Завршна манифестација обележавања јубилеја Николе Тесле, Стевана Стојановића Мокрањца и Јована Стерије Поповића одржана је у организацији Матице исељеника Србије и под покровитељством Владе Републике Србије, а претходиле су јој манифестације одржане у шест европских земаља у којима живе Срби. Манифестација «Српски тролист» има педагошко-образовни карактер, тако да су најбољи ђаци школа које носе имена наших великана овом приликом били награђени за своје успехе.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5